Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Putin forsvarer seg mot rubel-krisa

Sier at regjering og folk må fortsette å jobbe som normalt.

SNAKKER TØFT: Russlands president Vladimir Putin på pressekonferansen i Moskva i dag. Foto: Scanpix
SNAKKER TØFT: Russlands president Vladimir Putin på pressekonferansen i Moskva i dag. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): - Det vi gjennomlever nå tvinger oss til raskere reformer, sier den russsiske presidenten på sin årlige pressekonferanse.

Kan snu økonomien Russland går nå gjennom sin verste krise siden økonomien kollapset i 1998. Den russiske rubelen falt rundt 30 prosent mandag og tirsdag, før den tok seg litt opp onsdag og i dag. Den russiske valutaens stilling viser at tilliten til russisk økonomi er liten, dels på grunn av synkende oljepriser og dels på grunn av de vestlige sanksjonene mot Russland i forbindelse med landets rolle i Ukraina.

Rubelen har falt med rundt 50 prosent i løpet av året. Likevel er Putin optimist med tanke på Russlands framtid.

- Vi kan snu økonomien bort fra energiavhengighet, sier Putin.

Kan ikke binde bjørnen Putin forsvarer Russlands rolle i Ukraina, og sier at de økonomiske problemene landet går gjennom ikke er prisen de må betale for annekteringen av Krim i mars.

Han kom med en bjørnelignelse for å forklare Russlands posisjon overfor vesten:

- I mange år tenkte vi at bjørnen skulle sitte rolig i skogen og  spise honningen sin. Men de ville binde bjørnen, og trekke ut klørne på ham. Men bjørnen lar seg ikke binde, sier Putin i et temperamentsfullt utfall om Vestens forsøk på å tvinge Russland til en annen politikk i Ukraina.

Femtekolonister De økonomiske sanksjonene Vesten har innført rammer særlig den russiske olje- og forsvarsindustrien, de to viktigste beina i den statlig styrte økonomien.

- Vil vi at bjørnen skal bli et temmet dyr? Spør Putin retorisk.

På spørsmål om den politiske opposisjonen sier Putin at det er vanskelig å si hvor grensa går mellom politisk opposisjon og femtekolonisme. Putin er ikke i det ettergivende hjørnet.

Den russiske presidenten svarer på spørsmål fra en rekke samfunnsområder. Han er velformulert og oppdatert på de søprsmålene han får. Det eneste temperamentsfulle så langt er liknelsen om bjørnen som ikke lar seg binde. Ellers turnerer han pressekonferansen med overblikk og humor.

Putins årlige pressekonferanser er normelt maratonøvelser som varer i fire timer eller mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media