Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Putins spørsmål og svar

Putin forsvarer skandale-minister

Russlands president Vladimir Putin forsvarer den tidligere sportsministeren som har fått ansvaret for stats-dopingen under OL i Sotsji.

HELT SJEF: Russlands president Vladimir Putin møtte idag velgerne i en storstilt utspørring på TV. Foto: AFP /NTB Scanpix
HELT SJEF: Russlands president Vladimir Putin møtte idag velgerne i en storstilt utspørring på TV. Foto: AFP /NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Putin holder nå sin årlige seanse der han svarer på spørsmål fra borgerne. På et spørsmål om hva han synes om innsatsen til visestatsminister Vitalij Mutko og tidligere visestatsminister Dmitrij Rogozin, sier Putin at de begge er kompetente mennesker som har fått til resultater på sine områder, som er sport, for Mutko, og forsvar for Rogozin. Om kritikken de har fått, sier Putin.

- Jeg forstår alt, men jeg baserer meg på realiteter og ikke på følelser, sier Putin.

Utestengt fra OL

Det betyr etter alt å dømme at Putin etter sin egen oppfatning ikke har latt seg påvirke av følelser til å sparke den omdiskuterte Mutko, eller si noe negativt om den nesten like kontroversielle Rogozin.

Mutko er utestengt for livet fra OL-arrangementer av Den internasjonale olympiske komité, IOC. Likevel ble han forfremmet fra å være sportsminister til å bli visestatsminister etter kritikken han har fått for å ha organisert doping under OL i 2014. Mutko var også øverste leder for å organisere fotball-VM i Russland, som begynner i neste uke. Dette var en posisjon han måtte trekke seg fra i vinter, etter press fra FIFA. Men enda en gang; han beholder jobben som visestatsminister.

Putin la til en ting i sakens anledning, spøkefullt sa han at Mutko godt kunne forbedre engelsken sin.

Sikkerhetspolitisk provokatør

Rogozin har i mange år spilt rollen som sikkerhetspolitisk provokatør og har sendt ut mange politiske prøveballonger. I 2015 landet han på Svalbard på en reise til Nordpolen. Han la ut et bilde av dette på sosiale medier, og det skapte oppstandelse i det politiske Norge, fordi det ble sett på som en provokasjon som utfordret norsk jurisdiksjon på øyriket. Rogozin står på EUs og Norges sanksjonsliste, og brøt etter Norges oppfatning norsk lov ved å oppholde seg på Svalbard.

Årets variant av spørsmål fra borgerne er så langt ikke veldig oppsiktsvekkende. Den russiske presidenten svarer på spørsmål om gasspriser, og folks hverdagsproblemer. I en seanse om en 3. verdenskrig svarte han at det tror han ikke noe på, på grunn av terrorbalansen mellom verdens atomvåpenmakter.

Trebarnsmor får jord

Nytt av året er det at guvernørene er med. Så på spørsmål der det er relevant å trekke dem inn, får de ordet. En av dem var guvernøren fra Omsk i Sibir, som fikk spørsmål fra ei kvinne som lurte på hvorfor hun og familien ikke hadde fått tildelt jord, fordi familier som har tre barn eller mer er blitt lovet jord hvis de vil bosette seg på landet.

Trebarnsmoren fikk på direkten en audiens hos guvernøren, som lovte å se på hennes sak. Det var en variant av eldgamle russiske forestillinger om at tsaren er god, mens de som styrer lokalt er kjeltringer eller kanskje riktigere - syndebukker. Det er også et bilde på hvordan ting kan få sin løsning i Russland, gjennom direkte kontakt med myndighetspersoner. Den årlige utspørringen med president Putin er den ypperste anledningen for vanlige folk til å komme nær makta.

Mens guvernøren i Omsk-regionen fikk på pelsen av Russlands president, ble den tidligere sportsministeren Mutko, som i Norge er spesielt kjent i langrennskretser, strøket med pelsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media