- Putin frykter etnisk rensing på Krim

Russlands president håper det er mulig å unngå en ny kald krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vladimir Putin sier ifølge Sky News at han håper dette ikke er innledningen til en ny kald krig.

En talsmannen sier ifølge NTB at forslagene om at Russland skal starte forhandlinger med Ukraina med vestlige meglere «får oss til å smile».

De vestlige landenes handlinger under Ukraina-krisa har kostet dem deres troverdighet, mener den russiske regjeringen.

Frykter etnisk rensing Den russiske presidenten håper imidlertid det vil være mulig å komme til enighet om en løsning på Ukraina-krisen og at det ikke blir en ny kald krig, sier Putins talsmann.

Talsmannen sier at Putin håper det er mulig å finne et felles grunnlag til tross for de store uenighetene med Vesten.

SLÅR TILBAKE MOT VESTLIG KRITIKK: Russlands president Vladimir Putin hevder han rekker ut en hjelpende hånd til folket på Krim-halvøya. Bildet er fra en annen sammenheng, datert desember 2013. Foto: NTB Scanpix / AP Photo / Ivan Sekretarev
SLÅR TILBAKE MOT VESTLIG KRITIKK: Russlands president Vladimir Putin hevder han rekker ut en hjelpende hånd til folket på Krim-halvøya. Bildet er fra en annen sammenheng, datert desember 2013. Foto: NTB Scanpix / AP Photo / Ivan Sekretarev Vis mer

Kreml frykter etnisk rensing på Krim hvis de som står bak den nye ukrainske regjeringen når fram til halvøya eller den østlige delen av landet.

Det melder det russiske nyhetsbyrået Interfax fredag.

- Hjelpende hånd Russland har ifølge rapportene nå mer enn 30.000 soldater plassert på den ukrainske Krim-halvøya.

Russiske styrker har nå full kontroll over Krim, etter at det den siste uka har kommet et stadig økende antall soldater over grense for å understøtte den russiske svartehavsflåten basert i havnebyen Sevastopol.

Antallet er ifølge Sky News lavere enn hva russiske kilder tidligere har hevdet - og høyere enn tallet oppgitt av ukrainske kilder.

Ifølge en talsmann for Putin, hevder Russlands president at han ikke «iscenesetter hendelser» på Krim, men kun «besvarer en forespørsel om hjelp».

Vil gjengjelde sanskjoner Moskva er advart om ytterligere sanksjoner fra vestlige land om ikke styrkene trekkes ut av Ukraina. Dette er den alvorligste tilspissingen mellom øst og vest siden den kalde krigen avtok.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius har uttalt at man vil vurdere målrettede sanksjoner «mot bedrifter og enkeltpersoner nær Putin», om de nåværende tiltakene ikke har ønsket effekt.

Som svar sier Putin nå at han «ikke aksepterer en språkbruk med trusler om sanksjoner». Han sier også at Russland eventuelt vil komme med mottiltak.

Telefon-venner President Obama hadde en timelang samtale med Vladimir Putin natt til fredag. Da skal han ha oppfordret president Putin til å godta et forslag til løsning. Det skal ha vært andre gang på ei uke at de to har snakket lenge sammen på telefon.

Men etter at de hadde snakket sammen, skal Putin ha sagt at det fortsatt er stor avstand mellom USA og Russland om Ukraina.

- Følger folkeretten I en uttalelse etter telefonsamtalen sa Putin at de nye lederne i Kiev, som han mener kom til makten etter et grunnlovsstridig kupp, har innført «absolutt ulovlige beslutninger om Ukrainas østlige og sørøstlige regioner og Krim».

- Russland kan ikke ignorere rop om hjelp i denne saken, og opptrer i tråd med dette, i full overensstemmelse med folkeretten, sier han videre.

Truer med straff Obama har beordret sanksjoner mot de ansvarlige for Moskvas militære intervensjon i Ukraina, inkludert forbud mot reiser til USA og frysing av aktiva plassert i USA.

Han sier også at russere og ukrainere som «truer Ukrainas suverenitet og territoriale integritet» vil bli straffet.

Følg utviklingen i vårt live-studio.