Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Putin gjør noe rart når han går. Nå mener forskerne å ha løst mysteriet

Mener dette kan være revolvermanngange.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som verdens mektigste person og Russlands president er Vladimir Putin stadig framme i rampelyset i forskjellige anledninger, enten det er på video eller bilder.

En gruppe nevrologer mener å oppdaget noe rart ved disse opptredenene. De mener Putin har redusert armsving på høyrearmen, og valgte rett og slett å studere hans og andre russiske toppolitikeres ganglag.

Etter å ha analysert Youtube-videoer av Putin, statsminister Dmitrij Mevedev og tre andre høytstående russiske politikere mener forskerne å ha funnet et mønster ved at alle sammen svinger mindre på høyrearmen enn vanlig samtidig som de ikke viser noen tegn på nevrologiske avvik.

Så hva er egentlig årsaken?

Parkinson-spørsmål Den ferske artikkelen er publisert i tidsskriftet British Medical Journal (BMJ).

Ifølge forskning.no er forskningsartikkelen en del av BMJs julenummer, hvor de publiserer et knippe rare og underfundige resultater fra forskjellige forskningsprosjekter.

Forskerne peker på at Putins ganglag flere ganger har vært gjenstand for diskusjon og spekulasjoner.

Forskjellige teorier har derfor oppstått, og det er tidligere pekt på nerveskader og slag som mulige årsaker. Flere mener også bevegelsesmønsteret kan tyde på tidlige stadier av parkinsons sykdom.

Dagbladet har tidligere skrevet om et forskningsprosjekt utført av det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon, der de forsøkte å lese Putins kroppsspråk for å forutse hans neste trekk.

RETT NED: Nevrologene mener Putin og flere andre russiske topper har uforholdsmessig lite armsving på høyrearmen. De mener det kan finne en systemforklaring bak det hele. Her med Hviterusslands president Alexander Lukasjenko under en militærparade i 2012. Foto:  NTB scanpix
RETT NED: Nevrologene mener Putin og flere andre russiske topper har uforholdsmessig lite armsving på høyrearmen. De mener det kan finne en systemforklaring bak det hele. Her med Hviterusslands president Alexander Lukasjenko under en militærparade i 2012. Foto: NTB scanpix Vis mer

Brenda Connors ledet prosjektet og er doktorgradsstipendiat ved Naval War College i Newport. I et intervju i Atlantic i 2005 sier hun at Putin viser tegn til en form for skade på høyresiden av kroppen. Etter å ha konferert med en rekke eksperter, mener hun at det kan bety at han har hatt polio som barn eller ha blitt rammet av slag.

Nevrologene bak den ferske artikkelen i BMJ ville imidlertid finne en annen årsak enn de vanlige sykdommene, og det kan det se ut som de lyktes med.

Revolvermanngange Emnene som ble undersøkt var tidligere KGB-agent Putin, tidligere forsvarsminister Anatoly Serdjukov, tidligere forsvarsminister og KGB-mann Sergej Ivanov, militærkommandanten Anatoly Sidorov og statsminister Dmitrij Medvedev, som ikke har hatt formell militærtrening.

Her mente forskerne de kunne finne en sammenheng, og etter blant annet å ha oppdrevet en gammel treningsmanual fra etterretningstjenesten KGB, kan det hele virke logisk.

Ifølge manualen ble KGB-agentene instruert om å holde våpenet i høyre hånd nære brystkassa og bevege seg framover med den andre, antakeligvis for å forsikre at agentene kunne trekke våpenet så fort som mulig.

Imitatoren Medvedev Forskerne konkluderer blant annet med at Putin har plettfri motorikk ellers, for eksempel at han skriver fort, har svart belte i judo, er en dyktig svømmer og ikke har noen problemer med å løfte vekter og dermed ikke har noen tegn på sykdom ellers.

Nevrologene antar imidlertid at våpentreningen til de fleste av toppene de undersøkte kan ha noe med ganglaget å gjøre og gir det navnet revolvermann-gange.

Med høyrehånda hengende rett ned vil det være lettere å gripe til våpenet, mener forskerne.

Forskerne har funnet bevis på at statsminister Dmitrij Medvedev ikke har den samme våpentreningen som de andre, men mener likevel han og Putins ganglag likner mest.

Forskerne mener Medvedev muligens har redusert sving på høyrearmen og mer venstrearmssving som følge av en imiteringseffekt. Her peker også forskerne på at det slettes ikke er uvanlig i russisk politikk at politikere imiterer framtredenen til de øverste lederne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media