GA GRØNT LYS: Britisk etterretning er nå sikre på at president Vladimir Putin selv ga grønt lys for operasjonen, der agentene forsøkte å bruke nervegift til å ta livet av Sergej Skripal. Foto: AP / NTB scanpix
GA GRØNT LYS: Britisk etterretning er nå sikre på at president Vladimir Putin selv ga grønt lys for operasjonen, der agentene forsøkte å bruke nervegift til å ta livet av Sergej Skripal. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Putin godkjente nervegiftangrepet personlig - men så begynte spionene å tabbe seg ut

Hundrevis av russiske agenter ble avslørt, og russiske etterretningsoperasjoner over hele verden ble rullet opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Britisk etterretning er nå sikre på at president Vladimir Putin selv ga grønt lys for operasjonen, der agentene forsøkte å bruke nervegift til å ta livet av Sergej Skripal.

De har sporet kommandokjeden helt til topps i det russiske statsapparatet - og mener å kunne dokumentere at Putin selv godkjente drapsraidet på britisk jord.

Det melder Daily Telegraph søndag.

OVERLEVDE: Sergej og Julia Skripal overlevde det russiske attentatet. Foto: Rex / NTB scanpix
OVERLEVDE: Sergej og Julia Skripal overlevde det russiske attentatet. Foto: Rex / NTB scanpix Vis mer

Har oversikt

Flere uavhengige kilder hevder etterretningsorganisasjonen som sto bak angrepet – GRU – er lagt død i Storbritannia etter at Skripal-attentatet og flere lignende operasjoner er blitt avslørt. Russerne nekter skyld, og de to Skripal-attentatmennene forsøkte i et famøst TV-intervju å forklare at det hele var en uskyldig guttetur. Dette betyr heller ikke at ikke russerne allerede skal være i gang med å bygge opp et nytt, lignende apparat i Storbritannia.

Men opprullingen av flere omfattende russiske etterretningsoperasjoner, der flere har det til felles at de er slurvete utført, har blitt en kraftig ripe i lakken for den russiske etterretningen.

- Vi er trygge på at vi nå vet alt vi trenger å vite om Salisbury-operasjonen, sier en av flere anonyme kilder til den britiske avisa.

- Det vil ta GRU flere tiår å etablere seg i Storbritannia på ny.

Kastet ut diplomater

En hovedårsak til den anonyme kildens selvsikre påstand er de 23 russiske diplomatene som ble kastet ut av Storbritannia, og de 60 som ble kastet ut av USA, etter Skripal-attentatet.

De 23 diplomatene som ble kastet ut av Storbritannia skal bortimot alle ha vært sentrale i etterretningstjenestene GRU og SVR – og britene skal ha truffet meget bra da de pekte ut hvem som burde utvises fra landet.

Slik Dagbladet tidligere har skrevet var flere av GRUs operasjoner belemret med tilsynelatende amatørmessige feil. Også i Storbritannia var det detaljer som gjorde det lett å rulle opp etterretningstjenestens virksomhet:

Eksempelvis hadde alle de 23 utviste agentene pass der passnumrene kom etter hverandre i stigende rekkefølge.

En rekke slike observasjoner gjorde det mulig for britisk etterretning, sammen med deres allierte, å kartlegge utenlandsoperasjonene til russisk etterretning.

GIFTANGREP: Politi i spesialutstyr sikrer bevis etter attentatet mot Sergej Skripal og datteren. Foto: Andrew Matthews / PA / NTB scanpix
GIFTANGREP: Politi i spesialutstyr sikrer bevis etter attentatet mot Sergej Skripal og datteren. Foto: Andrew Matthews / PA / NTB scanpix Vis mer

- Et dårlig år

Ytterligere 40 agenter ble avslørt da det kom fram at passene deres alle var registrert på Khoroshevskoye Shosse 76 B – kontoret til GRU i Moskva. En topptrent agent som var pekt ut for dødelige, hemmelige operasjoner i utlandet hadde Ladaen sin registrert på en GRU-adresse i Moskva.

Der hundrevis av russiske agenter ble avslørt, og russiske etterretningsoperasjoner over hele verden ble rullet opp - overlevde Skripal attentatet.

I slutten av juni i fjor, over tre måneder etter attentatet, ble to briter funnet bevisstløse i et hus i Amesbury nær Salisbury. De to ble uskyldige ofre for nervegiften, som befant seg i en parfymeflaske de hadde funnet. En av dem, Dawn Sturgess, døde.

En av Telegraphs anonyme etterretningskilder sier det slik:

- Det må være lov å si at GRU ikke har hatt noe godt år.

Attentatet mot Sergej Skripal

- 4. mars i fjor ble den russiske eksspionen Sergej Skripal (66) og hans datter Julia (33) funnet bevisstløse på en benk i Salisbury i Storbritannia.

- Britiske myndigheter mener at de to ble forgiftet med novitsjok, en nervegift som ble utviklet i Sovjetunionen på slutten av den kalde krigen, og anklager Russland for å stå bak.

- Russiske myndigheter avviser at de står bak. Britiske eksperter har ikke kunnet fastslå hvor nervegiften kom fra.

- Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) har slått fast at det ble benyttet nervegift, men ikke hvilken type eller hvor den trolig kom fra.

- Saken førte til at 150 russiske diplomater ble utvist fra Storbritannia og andre vestlige land. Russland svarte og utviste like mange vestlige diplomater.

- Julia og Sergej Skripal lå kritisk syke i flere uker, men ble utskrevet i april og mai.

- 30. juni ble to briter funnet bevisstløse i et hus i Amesbury nær Salisbury. Dawn Sturgess døde noen dager senere. Også disse to ble ofre for nervegift, som befant seg i en parfymeflaske de hadde funnet.

- 5. september utsendte britisk politi arrestordre på to menn som ankom Storbritannia fra Russland under navnene Aleksandr Petrov og Ruslan Bosjirov.

- Statsminister Theresa May hevder at de to var agenter for Russlands militære etterretningstjeneste (GRU), noe Russland benekter.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer