Putin hånes etter dette

Bildene fra det internasjonale toppmøtet vekker oppsikt.

VENTER: Russlands president Vladimir Putin latterliggjøres etter å ha blitt tvunget til å vente på flere verdensledere under et toppmøte forrige uke. Foto: Alexandr Demyanchuk / AP / NTB
VENTER: Russlands president Vladimir Putin latterliggjøres etter å ha blitt tvunget til å vente på flere verdensledere under et toppmøte forrige uke. Foto: Alexandr Demyanchuk / AP / NTB Vis mer
Publisert

I slutten av forrige uke holdt samarbeidsorganisasjonen Shanghaigruppen (SCO) sitt årlige toppmøte i Usbekistan.

Flere statsledere var på plass i den asiatiske republikken i forbindelse med møtet, inkludert Russlands president Vladimir Putin.

Den internasjonale konferansen - som er en av få utenlandsreiser Putin har gjennomført siden invasjonen av Ukraina i februar - førte med seg en rekke offentlige ydmykelser for den russiske presidenten.

- Pinlig

Putin har lenge vært kjent for å komme for seint til viktige møter. Paven, USAs tidligere president Barack Obama og Sveriges konge Carl Gustaf er blant dem som har måtte smøre seg med tålmodighet i møter med den russiske presidenten.

På toppmøtet i Usbekistan fikk han imidlertid smake sin egen medisin, og en rekke bilder av Putin som blir tvunget til å vente på andre verdensledere går nå sin seiersgang i sosiale medier.

Både sittende og stående ble den russiske presidenten avbildet alene ved lenestolene i forkant av møtene med presidentene i Tyrkia, Aserbajdsjan, India og Kina, skriver Aftonbladet.

«YDMYKES»: Denne detaljen vekker oppsikt under Putins møte med Kirgisistans president, Sadyr Japarov, 15. september. Video: RIA Novosti / Twitter. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Personen som bevisst pleier å være for sein til møter dukker nå opp tidligere. Har det skjedd noe?, skriver BBC-journalisten Andrei Zakharov på Twitter.

The Guardians Øst-Europa-korrespondent, Shaun Walker, latterliggjør også Putin på Twitter.

- Pinlig når du later som du sjekker telefonen når daten din er forsinket. Men du har ikke telefon, og daten din er Aliyev, skriver han under en video av Putin som snur papirer på fanget mens han venter på den aserbajanske presidenten Ilham Alijev.

I tillegg sirkulerer en video av Putin som går arm i arm med Erdogan, noe som har satt ytterligere fyr på spekulasjonene rundt presidentens helse.

Kreml har foreløpig ikke kommentert bildene.

«Kiste»-møte?

Toppmøtet mellom Putin og Kinas Xi Jinping torsdag skapte også overskrifter verden over.

De to presidentene, som møttes ansikt til ansikt for første gang siden Putin invaderte Ukraina i februar, diskuterte både situasjonen på Taiwan og i Ukraina. Mellom dem sto det som ser ut til å være en slags blomsterkasse, men som også kan minne om noe helt annet.

- Mellom Xi og Putin … er en kiste? spør den amerikanske statsviteren og leder av tenketanken Eurasia Group Ian Bremmer på Twitter.

Også Kenneth Roth, tidligere leder for Human Rights Watch, kommenterer seansen som er avbildet.

KISTE? En kreasjon plassert imellom den russiske og den kinesiske presidenten har fått flere til å sperre opp øynene. Foto: Alexandr Demyanchuk / AP / NTB
KISTE? En kreasjon plassert imellom den russiske og den kinesiske presidenten har fått flere til å sperre opp øynene. Foto: Alexandr Demyanchuk / AP / NTB Vis mer

- Uansett om det tilfeldig eller en spøk, det ser ut som Putin og Xi Jinping holdet møte rundt en kiste. Signaliserer døden til hva? Deres håp om å overtale noen som helst om at et autokratisk styresett tjener innbyggerne i et land bedre enn en pålitelig regjering? spør han seg på Twitter.

Ydmyket

Det er imidlertid ikke bare bildene fra konferansen som kan oppfattes som ydmykende for Putin.

Presidenten ble også kritisert av den indiske statsministeren Narendra Modi, som foran en rekke kameraer ba ham om å avslutte krigen. Modi skal også ha droppet å gi Putin en klem, noe han angivelig pleier å gjøre da de møtes, skriver Newsweek.

I tillegg ble han tvunget et møte med pressen skal han også ha blitt tvunget til å erkjenne at den russiske offensiven går sakte, ifølge Aftonbladet.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer