HÅNER VESTEN :  Tonen var løs og ledig når Lavrov og Putin møttes i sikkerhetsrådet i dag. Her hilser de på hverandre i Sotsji i mars. Foto: AP Photo/RIA-Novosti, Alexei Nikolsky
HÅNER VESTEN : Tonen var løs og ledig når Lavrov og Putin møttes i sikkerhetsrådet i dag. Her hilser de på hverandre i Sotsji i mars. Foto: AP Photo/RIA-Novosti, Alexei NikolskyVis mer

Putin hånet sanksjonene

Det var lystige toner da Putin møtte sikkerhetsrådet i dag. Les utdrag av samtalen mellom Putin og Lavrov her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere i dag møtte Putin de permanente medlemmene i det russiske sikkerhetsrådet, og på Kremls hjemmesider har de publisert en transkripsjon av møtet.

Putin fant grunn til å vitse om de vestlige sanksjonene, og morsomhetene er også markert, kanskje som en beskjed til Vesten.

Da spørs det også om han vil vitse like mye når han neste gang møter finansminister Anton Siluanov. Uroen i Ukraina skader den russiske økonomien, og eksperter sier at sanksjonene vil bli merkbare.

Her følger et utdrag av samtalen mellom presidenten og utenriksministeren:

President Putin: "Kollegaer,  i dag vil vi diskutere rutinesaker, men vi vil selvfølgelig også diskutere de største pågående sakene. La oss starte med situasjonen angående Ukraina og Krim. Herr Lavrov, hva har du å si om disse sakene? Hva kan du fortelle oss?"

Utenriksminister Lavrov: "Situasjonen utvikler seg ganske raskt og våre vestlige partnere fortsetter å foreslå unilateral handling. Etter den første bølgen av sanksjoner mot individer, for flere dager siden, har nå president Obama lansert nye sanksjoner mot omtrent 20 individer og en finansinstitusjon — Rossiya Bank. Innen diplomatiet finnes det regler som vanligvis gjelder i slike situasjoner, så vi utarbeider forslag til mottiltak."

President Putin: "Hvor mange individer er berørt?" 

Utenriksminister Lavrov: "Rundt 20." 

President Putin:  "Vi bør holde avstand fra dem, eller så kan de kompromittere oss. (Latter) Når det gjelder finansinstitusjonen, så vidt jeg kan huske, er dette en middels stor bank. Personlig, har jeg ikke hatt konto der, men jeg vil definitivt åpne en på mandag."

Ombestemte seg
På møtet sa Putin også at han ikke ville gjengelde de amerikanske sanksjonene, men dette har han nå gått tilbake på.

Noen timer etter at møtet var over uttalte talsmannen Dmitrij Peskov seg til nyhetsbyrået Interfax. Da var tonen en annen.

- Vi vil svare hver gang. Vi svarte på de første. Nå vil vi også svare på disse, selvfølgelig. De vil ikke forbli ubesvart, sa Peskov om sanksjonene.

Putins lystige tone om sanksjonene mot Rossiya Bank var heller ikke vedvarende.

- Bankens kunder må få vår beskyttelse. Vi må også sikre at ingen av bankens kunder eller banken får negative resultater av denne situasjonen, sa Putin, ifølge NTB.

Du kan lese hele transkripsjonen fra møtet i sikkerhetsrådet her.