Putin håper på fredelig avvæpning av Irak

Tyskland og Russland uttrykte søndag håp om en fredelig avvæpning av Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands president Vladimir Putin var i Berlin i dag for å drøfte Irak-krisen med statsminister Gerhard Schröder, og etter en første samtale sa Putin at Russland i det store og hele er enig med Tyskland, Frankrike og Kina når det gjelder Irak.

Ifølge Tyskland vil FNs sikkerhetsråd få en fransk-tysk plan for Irak på bordet fredag.

Putin understreket at han mener det nå ikke fins noe grunnlag for å bruke makt mot Irak, mens Schröder sa at begge lederne ønsker en fredelig avvæpning av Irak.

Sikkerhetsrådet

Planen som ifølge Tyskland skal legges fram som et felles fransk-tysk initiativ i New York fredag, har fått USA til å se rødt.

- Vi håper dette initiativet vil bli møtt positivt i Sikkerhetsrådet 14. februar, sa den tyske forsvarsministeren Peter Struck til den tyske TV-kanalen Phoenix i dasg.

Men mens den tyske forsvarsministeren fortalte om et felles initiativ, avviste det franske utenriksdepartementet at det finnes noen fransk-tysk plan. Det som finnes, er franske forslag om å styrke FNs våpeninspeksjoner i Irak, som ble lagt fram for Sikkerhetsrådet onsdag, sa en talsmann.

Initiativet ble kjent via det tyske ukemagasinet Der Spiegel lørdag og førte til at USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld forlot den internasjonale sikkerhetskonferansen i München nærmest i sinne i dag, fordi han ikke var blitt orientert om den.

Ifølge Peter Struck er planen drevet fram av president Jacques Chirac og statsminister Gerhard Schröder. Den tar utgangspunkt i et fransk forslag om en betydelig økning av antallet våpeninspektører.

Schröder skal ifølge en talsmann for det tyske forsvarsdepartementet presentere detaljene for Forbundsdagen torsdag.

Powell: Avsporing

Planen får en iskald mottakelse i USA. Utenriksminister Colin Powell kalte den søndag en avsporing, ikke en løsning.

- Det er gal prioritering. Det er ikke flere inspektører som trengs, men at Saddam Hussein oppfyller kravene, sa Powell. -Ideen om flere inspektører, en flyforbudssone eller andre ting som denne planen måtte inneholde, er en avsporing, ikke en løsning.

Til fjernsynskanalen Fox sa Powell at planen bommer på målet, og at målet er avvæpning av Irak.

Russlands forsvarsminister Sergej Ivanov, som deltok på konferansen i München, reagerte positivt søndag. -Dersom Sikkerhetsrådet støtter denne ideen, er jeg ikke i tvil om at Russland vil slutte seg til forslaget, sa Ivanov.

Ikke ukjent

Hellas, som har formannskapet i EU, skal ha fått en kopi av planen. Amerikanernes harme skyldes ikke minst at Washington verken har fått en kopi eller en muntlig orientering. Kopier skal ha gått til Russland og Kina, som begge har vetorett i FNs sikkerhetsråd.

Planen har kodenavnet «Mirage» (»Luftspeiling») og er et detaljert opplegg for utplassering av tusenvis av FN-soldater i Irak, skriver Der Spiegel.

FN-soldatene skal ha den virkelige kontrollen over Irak i flere år. De skal sørge for en «robust gjennomføring» av den irakiske nedrustningen, heter det i artikkelen på Der Spiegels nettsider (http://www.spiegel.de).

- Det holder ikke at vi bare avviser amerikanernes krigsplaner. Vi må ha noe eget å sette i stedet, skal Schröder, ifølge Der Spiegels regjeringskilder, ha sagt til sine ministere.

NATO-splitt

De amerikanske reaksjonene er også sterke mot NATO-land som ikke vil begynne å planlegge et forsvar av Tyrkia før det er klart om det blir krig mot Irak. Belgia varslet søndag at landet vil blokkere en NATO-beslutning. Heller ikke Frankrike og Tyskland vil planlegge for krig før andre utveier er utprøvd. Utenriksminister Colin Powell kalte en slik holdning utilgivelig.

- Dette er en situasjon der NATO må stå samlet og støtte en av sine NATO-allierte som kan bli truet, ikke av USA, men av Irak, sa Powell til TV-kanalen «Fox News Sunday».

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H) er enig.

- Følelsen av at Tyskland og Frankrike isolerer seg er blitt sterkere, sier Devold, som deltok på München-konferansen, til NTB.

- Dette er en stor sak, og Tyrkia har krav på hjelp til defensiv planlegging, sier hun.

(NTB-AFP-Reuters)