BESØK:  I disse dager er den greske statsministeren Alexis Tsipras på besøk i Moskva. Besøket kommer samtidig som ryktene har begynt å gå om at den greske statskassa snart er tom for penger. Igjen. Foto: AFP PHOTO / POOL / ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / NTB SCANPIX
BESØK: I disse dager er den greske statsministeren Alexis Tsipras på besøk i Moskva. Besøket kommer samtidig som ryktene har begynt å gå om at den greske statskassa snart er tom for penger. Igjen. Foto: AFP PHOTO / POOL / ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / NTB SCANPIXVis mer

Putin har all grunn til å glise. Den norske krona har ikke en sjanse

Forbrødring med Hellas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter sitt lille forsvinningsnummer i mars, har Vladimir Putin returnert til rampelyset som om ingenting har skjedd. Ikke nok med det, han har etter bildene å dømme vært i meget godt humør.

Hellas-besøk I disse dager er den greske statsministeren Alexis Tsipras på besøk i Moskva. Besøket kommer samtidig som ryktene har begynt å gå om at den greske statskassa snart er tom for penger. Igjen.

Og i dag er fristen ute på å betale et avdrag på fire millarder kroner til Det internasjonale pengefondet.

Mange mente at Tsipras gjestet den russiske hovedstaden for å be Putin om penger, men dette avviste Putin selv i går.

- Grekerne har ikke kommet til oss med noen forespørsler om hjelp, var beskjeden ifølge Sky News.

God timing Det som derimot er sikkert er at Tsipras med sitt besøk i Kreml har styrket sin forhandlingsposisjon overfor sine europeiske kreditorer. Kreditorer som legger sterke føringer på hvordan Hellas skal drive butikk.

Som den politiske kommentatoren Ambrose Evans-Pritchard skriver i Telegraph: «Den Europeiske Union har servert et strategisk uimotståelig Hellas på gullfat til Vladimir Putin.»

Noe det kan virke som om den russiske presidenten ikke er uenig i.

- Besøket kunne ikke kommet på et bedre tidspunkt, sa han med et glis.

Sterk rubel Den russiske ringreven har flere grunner til å trekke på smilebåndet. På det internasjonale markedet har rubelen så langt hatt en veldig god uke.

Ifølge marketwatch.com har rubelen utkonkurrert samtlige valutaer, og det forsterker trenden man har sett hele året etter den katastrofale perioden før jul. Nedgangen kom da som følge av en rekke økonomiske sanksjoner mot Russland. Sanksjoner Tsipras tok til ordet for å fjerne.

- Vi må komme oss ut av denne onde sirkelen av sanksjoner, sa han.

Nettstedet trekker også fram at den har gjort det sterkere i forhold til den amerikanske dollaren, enn den norske krona og den kanadiske dollaren, da disse er to av Russlands største konkurrenter på oljemarkedet.

Økotrøbbel? Men selv om rubelen er på vei opp, er ikke alt fryd og gammen i Kreml. I forrige uke fikk Putin kritikk av flere tidligere forbundsfeller under en markering av hans 15 år ved makten.

- Russland er fastlåst. En økonomisk vekst på én til to prosent er det beste Russland kan håpe på i dagens situasjon, og det reflekterer ikke Russlands evne til å være konkurransedyktige i den globale økonomien, sa Aleksej Kudrin, som var Putins finansminister fra 2000 til 2011.

Kudrin advarte også mot de «nasjonalistiske følelsene» som ble utløst ved annekteringen av Krim-halvøya fra Ukraina, og at denne utviklingen skremmer bort selskaper som søker stabilitet.

- Det viser at man prioriterer politiske mål, og at Kreml er forberedt på å betale en økonomisk pris for dette målet, uttalte Kudrin ifølge AP.

Eksperter sier at Putin fortsatt lytter til økonomer som Kudrin, men at deres innflytelse på beslutningstaking er blitt kraftig redusert.

Tynt oppmøte Selv om den russiske offensiven på Krim-halvøya er umåtelig populær hjemme i Russland, har pipen en noe annen lyd på utsiden av landets grenser.

Putin har, tradisjonen tro, invitert en rekke statsledere for å markere 9. mai - 70-årsdagen for avslutningen av andre verdenskrig. Det russiske forsvarsdepartementet har annonsert at 14 000 soldater skal marsjere i Moskva, men på statslederfronten ser det ut til at det blir en noe dårligere oppslutning.

I tur og orden har Barack Obama, Angela Merkel, Francois Hollande og David Cameron takket nei. Samtlige har begrunnet avslaget med situasjonen i Ukraina. Det skriver Ukraine Today.

Den eneste lederen av et EU-land som har takket ja er Tsjekkias president Milos Zeman. Den samme Zeman som har fått kritikk i hjemlandet for å ha for tette bånd til Vladimir Putin og Kreml.

Kommer Kim? Kim Jong-un har også annonsert at han vil gjeste Moskva i mai. Det vil i så fall bli den nordkoreanske diktatorens første tur til Russland, men ikke alle er hundre prosent sikre på at han kommer til å dukke opp.

Geir Helgesen, direktør og forsker i Nordic Institute of Asian Studies (NIAS), sa til Dagbladet i mars at ingenting er skrevet i stein.

- Han sier han kommer, men vi vet det først når han møter, sa Helgesen.

Ikke bare er dette Kim Jong-uns første besøk til Russland, det er hans aller første statsbesøk. Dette går ikke upåaktet hen i internasjonal politikk.

- Vanligvis går det første statsbesøket til Kina, og det er betydningsfullt. Det er derfor mye spekulasjoner om dette besøker er en symbolsk handling. Så lenge Vesten har en handelsembargo mot Nord-Korea, har Nord-Korea to store land de er avhengig av, sa Helgesen.