Putin har beordret soldater til kampberedskap

Ny Ukraina-spenning.

I UKRAINA: Pro-russiske styrker har rullet i stridsvognene i Donetsk-området de siste dagene. Foto: AP / Dmitry Lovetsky / NTB scanpix
I UKRAINA: Pro-russiske styrker har rullet i stridsvognene i Donetsk-området de siste dagene. Foto: AP / Dmitry Lovetsky / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Russlands president Vladimir Putin har gitt russiske soldater ordre om å være i kampberedskap, opplyser forsvarsdepartementet.

Forsvarsminister Sergej Sjoigu opplyser at Putin ga ordren lørdag formiddag og at den gjelder soldater på baser i det sentrale Russland.

Kunngjøringen kommer dagen etter at russiske myndigheter bekrefter at de trapper opp det militære nærværet i grenseområdene mot Ukraina og at regjeringen i Moskva sa at det var blitt skutt mot en russisk kontrollpost på grensen til Ukraina.

Ukraina innførte i går en ensidig våpenhvile i kampen mot de prorussiske separatistene i Øst-Ukraina.

Samtidig ruller stridsvogner av pro-russiske styrker i gatene.

Ukrainas president Petro Porosjenko varslet den midlertidige våpenhvilen allerede onsdag, men i dagene etter har det rast harde kamper øst i landet.

Kunngjøringen kritiseres av Russland, som kaller den et ultimatum.

- Det er ikke en oppfordring til fred og dialog, men et ultimatum. Planen mangler det viktigste elementet - et tilbud om å innlede samtaler, mener russiske myndigheter.

Det amerikanske utenriksdepartementet sa fredag at USA har opplysninger om at Russland på ny har utplassert et «betydelig antall» soldater i grenseområdene mot Ukraina, i tillegg til stridsvogner og raketter. Departementet sier etterretningsopplysninger viser at Russland vil gi utstyret til separatistene i Ukraina.

- Vi følger situasjonen nøye. Vi vil ikke akseptere noen bruk, uansett påskudd, av russiske militærstyrker i Øst-Ukraina, sier president Barack Obamas talsmann Josh Earnest ifølge NTB.

(Dagbladet/NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer