- Putin har en kjempefin dag

Stormingen av Kongressen vil bli brukt for alt det er verdt av Kina og Russland, sier eksperter. Propagandakrigen er allerede i gang etter nattas opptøyer.

- BRUTALT VENNSKAP: Donald Trump har en personlig beundring for Vladimir Putin og et slags brutalt vennskap med ham, ifølge forsker Iver Neumann. Nå skal Putin snart forholde seg til Joe Biden som USAs president. Foto: Mikhail KLIMENTYEV / AFK / NTB
- BRUTALT VENNSKAP: Donald Trump har en personlig beundring for Vladimir Putin og et slags brutalt vennskap med ham, ifølge forsker Iver Neumann. Nå skal Putin snart forholde seg til Joe Biden som USAs president. Foto: Mikhail KLIMENTYEV / AFK / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Joe Biden ble i natt formelt stemt gjennom Kongressen for å bli USAs neste president.

Men først etter scener som i dag har rystet hele den vestlige verden. Da kongressen satt samlet for å stemme gjennom Biden - en ren formalitet - stormet hundrevis av voldelige demonstranter kongressbygningen.

Bilder av demonstranter som spaserer inn i demokratiets helligdom og vanærer det vil bli stående etter Donald Trumps presidentperiode.

20. januar innsettes Biden.

- Halter på begge bena

Trump er midlertidig utestengt fra alle sosiale medier fordi selskapene mener han oppildnet til opprøret. Derfor kunne han ikke bruke Twitter til å kommentere opptøyene, men i en uttalelse lover han en fredelig maktoverføring.

- Jeg har alltid sagt at vi skal fortsette vår kamp for å sørge for at bare de lovlige stemmene ble telt opp. Mens dette representerer slutten på den mest storslagne førsteperioden i presidenthistorien, er det bare starten på vår kamp for å Make America Great Again, sier han i en uttalelse.

Joe Biden har åpenbart en enorm oppgave foran seg med å samle det amerikanske folk de neste fire åra. Men også internasjonalt har Biden en tøff oppgave med å løfte USA.

- Dette er en kjempefin dag for Putin og alle demokratiets fiender, sier direktør Iver B. Neumann ved Fridtjof Nansens Institutt.

Neumann er Russland-ekspert og har forsket på utviklingen i Europa og Russland i en mannsalder. Så langt har Russlands kommentar vært at opptøyene er nok et eksempel på det amerikanske demokratiets forfall.

- Det amerikanske demokratiet halter på begge bena, er Russlands kommentar.

VÅPENDRAMA: Denne videoen viser våpendramaet som foregikk inne i Kongressebygnigen. VIDEO: AP Vis mer

Russisk orden

Det er akkurat som ventet, ifølge Neumann.

- Den autoritære kritikken mot demokratiet har alltid vært at det ikke har vært orden på sakene, mens autoritære regimer ikke har fått til en ordnet overføring av makt. Her besudler Trump en helt sentral demokratisk mekanisme, sier Neumann.

De voldelige opptøyene inne i kongressbygningen er derfor akkurat det Putin og andre autoritære ledere kan bruke i sin kritikk tilbake mot Vesten.

- Et hovedpoeng for Putins Russland har vært å undergrave tiltrekningskraften til demokratiet. Trump burde få en russisk orden for sin deltakelse i dette arbeidet, sier Neumann sarkastisk.

ET ANGREP: Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide om opptøyene i USA. Hun kaller det et angrep på demokratiet. Video: Jeanette Nyhammer Vik Vis mer

USAs moralske autoritet

Kina har allerede brukt opptøyene i Washington i propagandakrigen. Den statlige avisa Global Times trekker linjene mellom det som skjedde i USA i natt med demonstrasjonene for demokrati i Hongkong i 2019.

I en Twitter-melding sammenlikner avisa amerikanske politikeres omtale av Hongkong-demonstrantene med Trump-tilhengerne som brøt seg inn i Kongressen.

Poenget er enkelt: Kina mener seg berettiget til å slå ned Hongkong-opptøyene på samme måte som amerikanerne mener de kan slå ned nattas opptøyer.

- Kina bruker allerede dette for å undergrave kritikk for deres måte å slå ned på demonstranter. Det blir vanskelig for amerikanerne å ha moralsk autoritet i den type spørsmål framover. Biden må jobbe knallhardt for å gjenopprette USAs rolle. Det er ikke sikkert det lar seg gjøre, sier forsker Øystein Tunsjø ved Institutt for forsvarsstudier med Kina som spesialfelt.

Årsaken til at Bidens oppgave er så enorm, handler også om interne forhold i USA.

- Det vil være spenninger og sprengkraft i dette i mange år framover som gjør det vanskelig for amerikanerne å kritisere Kina, sier Tunsjø.

GRUSOMT: Donald Trump maner sine tilhengere til å demonstrere ved Capitol Hill. Video: AP Vis mer

- Prikken over i-en

Trump gikk til valg for fem år siden med løfte om handelskrig mot Kina. Men ifølge Tunsjø har Trumps angrep knapt skadet den kinesiske økonomien, i stedet har USAs alenegang etterlatt et maktvakuum kineserne har grepet begjærlig.

- Dette er prikken over i-en for kineserne. Trumps politikk overfor sine allierte har gitt kineserne mye større handlingsrom. De fikk blant annet nylig en omfattende avtale om investeringer med EU og andre handelsavtaler, sier Tunsjø og fortsetter:

- Med covid-19 og opptøyene i Washington kan de nå si at «det er vi som klarer å ivareta innbyggernes sikkerhet og trygghet». De bruker covid og stormingen av kongressen som gode eksempler på at hvis du lar demokratiske styresett utspille seg mister man kontrollen.

Joe Bidens - og USAs - vei ut av uføret kan være at nattas hendelser er så dypt de kan synke.

- Kineserne er vinnere her og de kan bruke dette på mange måter framover. Så skal vi ikke helt se bort fra at det som skjedde kan være en oppvekker for det amerikanske demokratiet. Lykkes man med en samling i bånn der Biden blir innsatt og klarer å bruke det Trump satte i gang som skrekkscenarioet, kan det amerikanske demokratiet komme styrket ut.

- Det gjenstår å se om Biden faktisk klarer det, sier Tunsjø.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer