Kona til fengslet Putin-kritiker:

- Putin har signert sin dødsdom

Putin-kritikeren Vladimir Kara-Murza ble fengslet like etter et intervju med CNN. Nå går kona hans hardt ut mot den russiske presidenten.

FENGSLET: Den fengslede Putin-kritikeren Vladimir Kara-Murza og kona Jevgenija, her avbildet i begravelsen til den amerikanske senatoren John McCain i 2018. Foto: Andrew Harnik / POOL / AFP
FENGSLET: Den fengslede Putin-kritikeren Vladimir Kara-Murza og kona Jevgenija, her avbildet i begravelsen til den amerikanske senatoren John McCain i 2018. Foto: Andrew Harnik / POOL / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jevgenija Kara-Murza, kona til den profilerte Putin-kritikeren Vladimir Kara-Murza, sier i et intervju med The Guardian at Vesten må slutte å handle olje og gass med Russland.

Først da, når Vesten slutter med det hun kaller dobbeltmoral, mener hun Putin vil falle.

- Jeg mener Putin har signert sin egen dødsdom, sier hun i intervjuet.

Fengslet

Vladimir Kara-Murza er en av Putins mer profilerte kritikere.

Han har siden 2000 vært i opposisjon til Vladimir Putin, og samarbeidet svært tett med opposisjonslederen Boris Nemtsov som ble drept utenfor Kreml i 2015.

Han samarbeidet også tett med den amerikanske senatoren og tidligere presidentkandidaten John McCain, og gjestet begravelsen hans i Washington D.C. i 2018.

I motsetning til mange andre opposisjonelle i Russland har Kara-Murza blitt boende i landet.

11. april gjorde han et intervju med CNN der han gikk hardt ut mot den russiske presidenten. Han omtalte den russiske regjeringen som et «morderregime», og hevdet invasjonskrigen i Ukraina ville føre til Putins fall.

ARRESTERT: Putin-kritiker Vladimir Kara-Murza ble pågrepet kun få timer etter han stilte opp på intervju i CNN mandag 11. april. Video: Ivan Larsson / CNN Vis mer

Noen timer seinere ble han arrestert utenfor hjemmet sitt i Moskva.

Forgiftet

Kara-Murza skal ha blitt forgiftet ved to anledninger i Russland i henholdsvis 2015 og 2017.

Det finnes flere eksempler på at opposisjonelle i Russland skal ha blitt forgiftet, men det er bare i Kara-Murzas tilfelle at FBI har undersøkt hendelsen.

FBI skal ha behandlet hendelsen som en mistenkt intensjonell forgiftning, melder Radio Liberty.

Selv hevder Kara-Murza at det var den russiske sikkerhetstjenesten FSB som forgiftet ham.

Journalistnettverket Bellingcat har avdekket at FSB forfulgte ham like før de angivelige forgiftningene i både 2015 og 2017.

Risikabelt

Dagbladet har de siste månedene intervjuet en rekke russlandseksperter om hvordan krigen kan påvirke Putins politiske liv.

Seniorforsker Jakub M. Godzimirski ved NUPI har forsket på russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk i over 25 år.

Han mener Putin nå har gjort seg avhengig av å vinne slaget om den østlige Donbas-regionen.

- Et russisk nederlag i Donbas kan være begynnelsen på slutten for Putin, sa Godzimirski til Dagbladet i april.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer