<strong>NEKTER KRITIKERE INNREISE:</strong> Russland og president Vladimir Putin har ifølge flere europiske politikere levert en liste på 89 navn som nektes innreise til landet. Foto: REUTERS/Maxim Zmeyev
NEKTER KRITIKERE INNREISE: Russland og president Vladimir Putin har ifølge flere europiske politikere levert en liste på 89 navn som nektes innreise til landet. Foto: REUTERS/Maxim Zmeyev Vis mer

- Putin har svartelistet 89 europeiske politikere som nektes innreise til Russland

Åtte er svenske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Russland har svartelistet 89 politikere som ikke får besøke landet. Dette er trolig på grunn av deres standpunkt rundt Krim- og Ukraina-konflikten.

Det bekrefter den nederlanske statsministeren Mark Rutte, ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Russland har levert en liste med navn til diverse EU-ambassader som forteller hvem som ikke får besøke Russland, sier Rutte.

Ifølge nederlandske myndigheter ønsket Russland at lista ikke ble offentliggjort.

Åtte svensker Finske Yle har publisert en liste over 89 navn som antas å være ministerne som nektes visum.

Ingen av de det gjelder er norske, men åtte er svensker:

Gunnar Hökmark og Anna Maria Corazza-Bildt, begge EU-parlamentarikere for Moderaterna.

<strong>NEKTES RUSSLAND-BESØK:</strong> Sveriges tidligere kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Foto: LINDAHL BJÖRN  / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

* * * EXPRESSEN OUT * * *

AFTONBLADET / 75436
NEKTES RUSSLAND-BESØK: Sveriges tidligere kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Foto: LINDAHL BJÖRN / Aftonbladet / IBL Bildbyrå * * * EXPRESSEN OUT * * * AFTONBLADET / 75436 Vis mer

Lena Adelsohn Liljeroth, tidligere kulturminister.

Gunnar Karlson, sjef for den militære etterretnings- og sikkerhetstjenesten MUST.

Odd Sven-Eric Werin, svensk representant i Nato og EU.

Magnus Söderman, tidligere representant for det høyreekstreme partiet Svenska Motståndsrörelsen.

Eva Liedström Adler, i Kronofogdemyndigheten. En svensk statlig myndighet, som arbeider med å se til at ubetalt gjeld blir betalt.

Marietta de Pourbaix-Lundin, politiker for Moderaterna.

- Paranoid Det svenske utenriksdepartementet (UD) ønsker ikke å bekrefte navnene på lista overfor Expressen.

<strong>NEKTES RUSSLAND-BESØK:</strong> Eva Liedström Adler i Kronofogdemyndigheten. 
Foto: Maja Suslin / SCANPIX
NEKTES RUSSLAND-BESØK: Eva Liedström Adler i Kronofogdemyndigheten. Foto: Maja Suslin / SCANPIX Vis mer

- Vi går ikke ut med hvilke personer dette gjelder. Og jeg vet heller ikke hvilke forbindelser som de åtte svenskene har til Russland, sier Mats Samuelsson i UDs pressetjeneste.

UD opplyser at de har kontaktet den russiske ambassaden.

Sveriges tidligere kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth sier følgende:

- Det har sier noe om hvor mistenksomme og paranoide de er. Jeg kan ikke tolke dette på noen annen måte enn at det er fordi jeg var kritisk til vinter-OL i Sotsji. Jeg var der og opplevde et enormt sirkus med enorme kostnader og store konsekvenser for miljøet, sier Liljeroth til Expressen.

Sveriges utenriksminister kommenterer:

- Det er en veldig merkelig oppførsel som dessverre ikke bedrer bildet av Russland. Vi har bedt om en forklaring for denne handlingen, opplyser utenriksminister Margot Wallström ifølge Aftonbladet.

<strong>NEKTES RUSSLAND-BESØK:</strong> STOCKHOLM 2014-05-22
EU-parlamentarikerne Gunnar Hökmark (M) og Anna Maria Corazza Bildt (M). 
Foto: Per Larsson/Fredrik Persson / TT
NEKTES RUSSLAND-BESØK: STOCKHOLM 2014-05-22 EU-parlamentarikerne Gunnar Hökmark (M) og Anna Maria Corazza Bildt (M). Foto: Per Larsson/Fredrik Persson / TT Vis mer

Nederlands statsminister Rutte mener lista er et svar på EUs sanksjoner som følge av konflikten mellom Russland og Ukraina.

Krever svar Tyske myndigheter ber russerne komme med en offentlig uttalelse.

- Den tyske regjeringen forventer at russiske myndigheter offentliggjør en eventuell liste. Folk på denne listen må få vite det. De har rett til å få vite årsakene, uttaler regjeringen, ifølge AFP.

Guy Verhofstadt, tidligere belgisk statsminister og nå representant i EU, forteller at han er en av personene på lista:

- Verhofstadt er svartelistet fra å reise til Russland. Han er på lista sammen med over 80 andre, opplyser politikeren via en talsmann.

Belgeren er trolig på Russlands liste etter at han krevde en internasjonal gransking etter drapet på den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov tidligere i år.

Ruster opp? Tidligere denne uka publiserte Reuters en rekke bilder som viser at Russland militære kjøretøy mot Øst-Ukraina.

Store styrkeoppbygninger på den russiske siden av grensa mot Ukraina skaper bekymring for at en russisk invasjon av det krigsherjede Øst-Ukraina er under oppseiling.

Reuters publiserte onsdag en rekke bilder fra en provisorisk base i byen Matveev Kurgan, 20 kilometer fra grensa til Ukraina.

Bildene viser blant annet godstog som ankommer byen med tanks og militærkjøretøyer bakpå, så langt øyet kan se.

Forsvarsministeriet vil ikke kommentere opprustingen ved grensa. På spørsmål fra Reuters om opprustningen er del av en plan for å invadere Ukraina, svarer de:

- Jeg synes ordlyden i spørsmålet «om det forberedes en invasjon» er upassende, sa Kreml-talsmann Dimitry Peskov.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer