Putin har utplassert 243 nye atomstridshoder - de fleste rett ved norskegrensa

- Ikke sett noe slikt på over 20 år, sier militærobservatør i Kirkenes.

PUTIN I NORD:  Her markerer president Vladimir Putin den russiske nordflåtens dag 27. juli på basen i Sevoromorsk på Kola, i Norges nabolag. Foto: Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service/AP/RIA Novosti Kremlin/NTB Scanpix.
PUTIN I NORD: Her markerer president Vladimir Putin den russiske nordflåtens dag 27. juli på basen i Sevoromorsk på Kola, i Norges nabolag. Foto: Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service/AP/RIA Novosti Kremlin/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For første gang siden Sovjetunionens kollaps i desember 1991, har den russiske ubåtflåten trappet kraftig opp med atomvåpen rett i nabolaget til den norsk-russiske grensen.

1. oktober hadde Russland 1.643 utplasserte atomstridshoder. Det er 243 flere enn for nøyaktig ett år siden, og de fleste av disse er utplassert på nye ubåter i Barentshavet, melder det norske nyhetsnettstedet BarentsObser.com, som blir drevet av det offentlige Barentssekretariatet i Kirkenes.

Den markante opprustningen framkommer av den siste månedsrapporten fra den russiske-amerikanske komiteen tilknyttet START-avtalene, som holder streng opptelling med våpen på kryss av de to stormaktene.

- Ikke sett noe slikt på 20 år - Det er noen forhold på den andre siden av grensen her vi ikke setter pris på, og dette er ett av dem. En slik utvikling har vi ikke sett på mer enn 20 år, men vi har sett hva russisk militærmakt har vilje og styrke til å gjennomføre.

- Russernes to nye ubåter med høyteknologisk utstyr har base 120 kilometer øst for Grense Jakobselv i tillegg til store deler av russernes gamle flåte, sier redaktør Thomas Nilsen i BarentsObserver til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer