Putin hevder NATO tvang ham til å handle i Ukraina

- Vekket bekymring.

INTERESSE: Folk i Sevastopol møtte opp for å se Vladimir Putin på TV i dag. Foto: AFP / NTB scanpix
INTERESSE: Folk i Sevastopol møtte opp for å se Vladimir Putin på TV i dag. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Russlands annektering av Krim er dels et svar på NATOs utvidelser østover, sier president Vladimir Putin. Han advarer Vesten mot å gå for langt.

- Når infrastruktur fra en militærblokk nærmer seg våre grenser, vekker det bekymring og spørsmål hos oss, sa Vladimir Putin da han torsdag holdt den årlige seansen der han svarer på spørsmål fra befolkningen på direktesendt fjernsyn.

- Vår beslutning om Krim bygget delvis på en vurdering av hva som ville skjedd dersom vi ikke hadde gjort noe, sa han. Hadde Russland latt være å gripe inn, ville NATO før eller siden ha innlemmet Ukraina i alliansen og sagt «Dette har ingenting med dere å gjøre», ifølge Putin.

Bekymret for rakettskjold Ifølge den russiske presidenten har NATO spist seg inn i Russlands «interessesfære» gjennom sine utvidelser østover. I sin fjernsynsseanse gjorde Putin det klart at Russland ikke ville la seg presse ut av svartehavsområdet.

Russlands svartehavsflåte ligger lengst sør på Krim-halvøya, som russerne nå har annektert. I seansen gjentok Putin samtidig sin bekymring for rakettskjoldet som USA og NATO planlegger i Øst-Europa. Ifølge ham har NATO satt i gang et våpenkappløp som Russland er tvunget til å svare på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer