Putin hylles som en helt i Syria og Irak

- Har hevet moralen til det syriske folk.

HYLLES: Forholdet mellom Moskva og Vesten har forverret seg kraftig de siste årene, men ifølge nyhetsbyrået AP har plakater som denne blitt stadig vanligere å se i Syria og Irak de siste ukene. Bildet er tatt under en demonstrasjon i Damaskus i 2011. Foto: AP / NTB Scanpix
HYLLES: Forholdet mellom Moskva og Vesten har forverret seg kraftig de siste årene, men ifølge nyhetsbyrået AP har plakater som denne blitt stadig vanligere å se i Syria og Irak de siste ukene. Bildet er tatt under en demonstrasjon i Damaskus i 2011. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Plakater som hyller den russiske presidenten Vladimir Putin har dukket opp flere steder i Syria og Irak de siste ukene, melder nyhetsbyrået AP.

- Den russiske innsatsen har hevet moralen til den syriske hæren og det syriske folket, sier Dr. Samir Haddad fra Homs til AP. 

- Putin har en stor personlighet og karisma, og det viser seg at verdensledere gradvis begynner å godta hans inngripen i syria, sier han videre. 

- Må behandles skikkelig Forholdet mellom Moskva og Vesten har forverret seg kraftig de siste årene. Putin ble ikke mer populær i USA eller i toppledelsen i NATO etter at Russland tidligere denne måneden fløy de første bombetoktene over det de selv hevder var IS-styrker.

Forrige mandag måtte tyrkiske jagerfly jage vekk et russisk kampfly fra tyskisk luftrom, og så seint som torsdag kveld skal fire russiske missiler som ble skutt mot Syria fra Kaspihavet, ha falt over Iran.

Men like etter at USAs president Barack Obama gikk hardt ut mot Russlands nye rolle i Syria, tok EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker til orde for at Europa nå må strekke ut en vennlig hånd mot øst.

POPULÆR: Dette bildet fra 4. mars 2013 viser plakater av den syriske presidenten Bashar al-Assad og Vladimir Putin, under en demonstrasjon til støtte for Assad, utenfor den russiske ambassaden i Damaskus. Foto: AP / NTB Scanpix
POPULÆR: Dette bildet fra 4. mars 2013 viser plakater av den syriske presidenten Bashar al-Assad og Vladimir Putin, under en demonstrasjon til støtte for Assad, utenfor den russiske ambassaden i Damaskus. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Russland må behandles skikkelig. Vi kan ikke la vårt forhold til Russland dikteres av Washington, sa han. 

Ifølge AP øker støtten til Russland og Putin i midtøsten for hver dag som går. Spesielt i Syria og Irak skal det være en «lettelse over at det dukker opp en spiller som har en sammenhengende - om enn kontroversiell - plan».

- Putin gjør mer enn å bare snakke, sier Sohban Elewi fra Damaskus til nyhetsbyrået.

Stoltenberg møtte Putin Natos generalsekretær Jens Stoltenberg fikk en kort samtale med Russlands president (krever innlogging) Vladimir Putin i New York forrige måned. 

- Stoltenberg bekrefter meldingen fra russiske myndigheter om at de to hadde en kort samtale i forbindelse med en lunsj arrangert av FNs generalsekretær. Stoltenberg viste til at det er viktig å holde politiske kanaler åpne, spesielt i urolige tider, som nå. Og seinere samme dag hadde Stoltenberg et møte med utenriksminister Sergej Lavrov, der de blant annet diskuterte situasjonen i Ukraina og Syria, sier Stoltenbergs kommunikasjonsrådgiver Stein Hernes til Dagbladet.

Under sin tale til NATOs parlamentarikerforsamling i Stavanger mandag, sa generalsekretær Jens Stoltenberg at verden har blitt farligere de siste par årene. I talen trakk han spesielt fram Russlands militære framferd.

- Vi er også bekymret for Russlands framferd i Ukraina og nå nylig i Midt-Østen, for Russlands uakseptable krenkelse av Tyrkias og NATOs luftrom, og for Russlands militære oppbygning, luftangrep og rakettangrep.

Russland burde spille en konstruktiv rolle i kampen mot ISIL, men å støtte Assad regimet er ikke konstruktivt. Støtten bidrar til å forlenge krigen. En politisk løsning er mer nødvendig en noen gang, sa Stoltenberg.