Putin i Norge

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I det eksklusive brevet Russlands statsminister Vladimir Putin offentliggjorde i Dagbladet i går, understreker han særlig to interessante forhold: Han ser Russlands krigshandlinger i Tsjetsjenia i sammenheng med kampen mot internasjonal terrorisme, og han redegjør for den rolle OSSE kan komme til å spille i Tsjetsjenia ved en seinere anledning.
  • Putin hevder at de militære operasjonene i Tsjetsjenia er rettet mot terrorister, ikke mot sivilbefolkningen. Men i går kom også meldingen fra det russiske Røde Kors om at russiske militære hadde drept 25 sivile og såret 70. Det kan ikke være tvil om at krigshandlingene går ut over sivilbefolkningen, noe den store strømmen av flyktninger også vitner om.
  • Tsjetsjenerne har selv antydet at OSSE kan trekkes inn som meklere i konflikten, noe Russland har avvist: Det dreier seg om et indre anliggende. Men Putin mener at OSSE har et stort potensial, som vel å merke må håndteres bedre enn tilfellet var i Kosovo-konflikten, og ser for seg at OSSE vil kunne spille en rolle etter at den «grunnlovsmessige orden og legitimitet er gjenopprettet», som han skriver. Både kritikken og signalet er noe OSSE og dets formann Knut Vollebæk bør ta alvorlig.
  • Alvorlig skal vi også ta statsminister Vladimir Putin selv. Siden han ble plukket ut av president Boris Jeltsin til å være hans kronprins, er han blitt stadig mer populær blant de russiske velgerne. Det er ikke lenger usannsynlig at han vil kunne vinne presidentvalget til sommeren.
  • Hans popularitet har syntes å stige i takt med krigen i Tsjetsjenia. Selv om det er langt fra sikkert at tsjetsjenere sto bak bombene mot bolighus i Moskva, har Russland fått en fiende som kan sveise landet sammen - i alle fall så lenge tapene på russisk side ikke blir for store.
  • Selv om Oslo-møtet dreier seg om Midtøsten, er dagen i dag en god anledning for norske myndigheter og OSSE til å forsøke å finne en rolle å spille også i den tragiske konflikten i Tsjetsjenia - før vi står overfor et militarisert Russland og et Kaukasus i kaos.