Putin i Norge

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Under president Vladimir Putin har Russland klart og tydelig orientert seg vestover. Norge er Russlands nabo i nordvest og kan spille en viktig rolle i forbindelse med landets politiske orientering. Det er vel verdt å huske når Putin nå kommer på offisielt besøk til Norge.

Statsminister Kjell Magne Bondevik understreket i Aftenposten i går at fred og fordragelighet med vår store nabo i øst er et selvstendig og bærende element i norsk utenrikspolitikk. Er Russland aldri så stort og overveldende, kan det gode naboskapet imidlertid bare baseres på at våre to land tar utgangspunkt i våre forskjellige interesser, for ut fra dem å løse problemer og bygge et samarbeid som begge parter er tjent med.

De viktigste sakene dreier seg om forhold knyttet til nordområdene og Barentshavet. Under alle andre problemer ligger delelinja i Barentshavet. Den spiller med når det gjelder så vel oljeutvinning som fiskeriforvaltning og miljøvern. Likevel opplyser Utenriksdepartementet at delelinja neppe blir et separat tema. Årsaken skal være at man ikke er kommet nærmere noen løsning.

Dessverre synes det som om det også er andre saker som er blitt mer, og ikke mindre, kompliserte den siste tida. Blant dem finner vi samarbeidet med fiskeriforskning i Barentshavet. Russiske forskningsfartøy får ikke lenger tilgang til norske farvann. Grunnen er at norske fartøy er blitt nektet adgang til russisk territorium. Dermed blir fastsettelsen av fiskekvoter også unødig vanskeliggjort. Likeledes er russerne engstelige for at nye utkast til miljøforskrifter for Svalbard vil hindre russisk aktivitet på stedet. Og norske myndigheter frykter på sin side at den russiske oljefrakten langs norskekysten vil kunne utgjøre en alvorlig trussel mot miljøet.

I alle disse sakene er det viktig at Norge viser til nødvendigheten av åpenhet, full informasjonstilgang og til samtaler og klare avtaler som forutsetning for samarbeid. Dermed vil vi ikke bare styrke våre egne interesser og sikre miljøet i nordområdene. Vi vil også vise Putin hva en vestorientering av Russland vil si: grunnleggelsen av et åpent samfunn. Slik vil vi også kunne yte et viktig bidrag til løsning av menneskerettighetsproblemene i landet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer