Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Putin i vesterveg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I dag starter det første toppmøtet mellom presidentene George W. Bush og Vladimir Putin på amerikansk jord. Dette er også første gang en russisk topp-politiker reiser dit, siden daværende statsminister Jevgenij Primakov snudde i lufta på vei til Washington i mars 1999.
  • Da var det NATOs bombing av Serbia som førte til et kjøligere klima mellom de to landene. Nå er det kampen mot den internasjonale terrorismen som har ført dem sammen: Putin har fått aksept for at krigen i Tsjetsjenia er en del av kampen mot internasjonal terrorisme.
  • Samtidig har den russiske presidenten gjort det klart at den moderniseringen han ser for seg i Russland, må komme i forbindelse med en tilnærming mellom Russland og Vesten, og med en fornyet aksept av Russland som likeverdig partner så vel økonomisk som militært.
  • Men om Vladimir Putin nå betraktes med stadig mer velvillige øyne i USA og Vesten for øvrig, driver han et høyt innenrikspolitisk spill. De strukturer han tidligere har støttet seg til, så som de militære og FSB, ser med skepsis på en tilnærming til Vesten. Særlig frykter man konsekvensene av at USA nå får benytte baser i den tidligere sovjetrepublikken Usbekistan i krigen mot Taliban-regimet i Afghanistan, og av et eventuelt NATO-medlemskap for de baltiske landene.
  • Det er derfor viktig at Putin kommer hjem med konkrete resultater som kan vise at Russland og dets interesser faktisk blir respektert. I motsatt fall vil Putin i mange russeres øyne kunne bli enda en av en rekke ledere som har arbeidet for at Russland blir et lydrike under USA. Da vil Primakovs avbrutte flytur kunne bli det som viste seg å peke framover, ikke Putins reise.
  • Det er opp til Bush og hans rådgivere å utvise den diplomatiske kløkt som skal til for at en fortsatt tilnærming mellom Russland og Vesten skal kunne aksepteres også i Russland. Men denne tilnærmingen må ikke skje ved at vi lukker øynene for de overgrepene som fortsatt foregår i Tsjetsjenia og de innskrenkninger av ytringsfriheten som Putin også står ansvarlig for. Det er en oppgave som tilfaller hele Vesten.
Hele Norges coronakart