DEN GANG DA: I 2005 strømmet verdenseliten til Moskva for å feire 60-årsdagen for slutten på andre verdenskrig. I år takker de fleste nei til invitasjonen fra Russlands president Vladimir Putin. Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin
DEN GANG DA: I 2005 strømmet verdenseliten til Moskva for å feire 60-årsdagen for slutten på andre verdenskrig. I år takker de fleste nei til invitasjonen fra Russlands president Vladimir Putin. Foto: REUTERS/Sergei KarpukhinVis mer

Putin inviterer til militærparade, men «alle» takker nei

Russlands president skylder på USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forbindelse med 60-årsdagen for krigens slutt i mai 2005 deltok rundt 60 statsledere og profilerte personer på en storstilt markering i Moskva.

Blant dem var den amerikanske presidenten George W. Bush, Italias president Silvio Berlusconi, FNs generalsekretær Kofi Annan, Japans statsminister Junichiro Koizumi, Frankrikes president Jacques Chirac, Indias statsminister Manmohan Singh, EU-kommisjonens president Jose Manuel Durao Barroso, Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder og Kinas president Hu Jintao.

Også den daværende norske statsministeren Kjell Magne Bondevik sto på gjestelista.

Nå, ti år seinere, kan Russlands president Vladimir Putin se langt etter en like imponerende deltakerliste.

Nei, nei og mer nei Til tross for at han har invitert 68 av verdens ledere til å feire 70-årsjubileet for frigjøringsdagen med militærparade på Den røde plass, ser det ut til at oppmøte blir labert.

Putin kritiseres sterkt internasjonalt både for hans økonomiske styring innenlands og for hans aggressive utenrikspolitikk, blant annet krigføring i Ukraina.

USAs president har meldt avbud. Den tyske kansleren kommer ikke til militærparaden. Det gjør heller ikke Storbritannias statsminister, Polens president eller Sveriges statsminister. Også lederne av de baltiske landene vil glimre med sine fravær.

Statsminister Erna Solberg mottok invitasjonen om å delta alt i juli i fjor, men takket i forrige måned nei. Det samme gjorde utenriksminister Børge Brende.

- Tvetydig Lederen for Europarådet, Daniel Tusk, ønsker heller ikke å delta på paraden mens det pågår en krise i Ukraina.

- Min tilstedeværelse på en militærparade sammen med dagens aggressorer og personen som bruker våpen mot sivile i Ukraina, ville - for å si det mildt - være for tvetydig, sier Tusk til den polske avisa Gazeta Wyborcza ifølge bt.dk.

Selv de europeiske lederne som står Putin nærmest vegrer seg for å dukke opp. Hellas' statsminister Alexis Tsipras har ennå ikke akseptert invitasjonen, ifølge bt.dk. Tsjekkias EU-kritiske president Milos Zeman tar turen til Moskva, men han skal ikke delta på selve paraden.

Den tyske kansleren Angela Merkel skal ikke delta på paraden, men også hun tar turen til den russiske hovedstaden. Der skal hun legge ned blomster ved den ukjente soldats grav.

Skylder på USA Ifølge bt.dk faller det labre oppmøtet Putin tungt om brystet.

Nylig, under et fire timer langt Putin-show på statlig tv, beskyldte han USA for å presse andre til å droppe paraden.

- Noen ønsker ikke å komme, andre fikk forbud mot å komme av Washington «obkom», sa Putin ifølge Moscow Times.

Ordet obkom impliserer at tidligere sovjetstater og enkelte aktivister i Russland følger ordre fra USA, ifølge avisa.
 
Putin sa også at de som ikke ønsker å komme må få gjøre som de vil.

Kim Jung-un kommer Den eneste EU-lederen man vet vil innfinne seg på tribunen er Kypro' president Nicos Anastasiades.

Det er også ventet at statsminister Xi Jinping fra Kina og Nord-Koreas diktator Kim Jong-un dukker opp.

Mens Norge feirer frigjøringsdagen 8. mai, feirer Russland og statene i den gamle Sovjetunionen frigjøringen dagen etterpå.