Putin inviterer til militærparade, men «alle» takker nei

Russlands president skylder på USA.

DEN GANG DA: I 2005 strømmet verdenseliten til Moskva for å feire 60-årsdagen for slutten på andre verdenskrig. I år takker de fleste nei til invitasjonen fra Russlands president Vladimir Putin. Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin
DEN GANG DA: I 2005 strømmet verdenseliten til Moskva for å feire 60-årsdagen for slutten på andre verdenskrig. I år takker de fleste nei til invitasjonen fra Russlands president Vladimir Putin. Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I forbindelse med 60-årsdagen for krigens slutt i mai 2005 deltok rundt 60 statsledere og profilerte personer på en storstilt markering i Moskva.

Blant dem var den amerikanske presidenten George W. Bush, Italias president Silvio Berlusconi, FNs generalsekretær Kofi Annan, Japans statsminister Junichiro Koizumi, Frankrikes president Jacques Chirac, Indias statsminister Manmohan Singh, EU-kommisjonens president Jose Manuel Durao Barroso, Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder og Kinas president Hu Jintao.

Også den daværende norske statsministeren Kjell Magne Bondevik sto på gjestelista.

Nå, ti år seinere, kan Russlands president Vladimir Putin se langt etter en like imponerende deltakerliste.

Nei, nei og mer nei Til tross for at han har invitert 68 av verdens ledere til å feire 70-årsjubileet for frigjøringsdagen med militærparade på Den røde plass, ser det ut til at oppmøte blir labert.

Putin kritiseres sterkt internasjonalt både for hans økonomiske styring innenlands og for hans aggressive utenrikspolitikk, blant annet krigføring i Ukraina.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer