Putin jakter tsjetsjenere

Alle med mørk hud og kaukasisk utseende kan vente seg tøff behandling av russiske myndighetene etter metro-eksplosjonen i Moskva.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOSKVA (Dagbladet): Nå intensiveres jakten på tsjetsjenere.

39 mennesker døde da ei bombe gikk av ved Avtozavodskaja metrostasjon i Moskva fredag morgen. 14 var i går ennå livstruende skadet, og antallet døde kan bli flere.

Russland skjelver etter det som trolig var en terroraksjon i hjertet av hovedstaden.

Ingen annen storby er så avhengig av et kollektivt transportsystem som Moskva.

Klager på trakassering

Borgermester Jurij Lusjkov lovte i går sterk lut, og sa prosedyrene for registrering i hovedstaden vil bli «sterkt og kraftfullt styrket».

I Moskva er det livsviktig å ha dokumentene i orden. Hvis ikke, kan du hundses av politiet og andre sikkerhetsorganer.

Russisk lov krever at folk som kommer til et sted, skal registre seg hos lokale myndigheter etter minst tre dager. Dette er en lov fra sovjettida, som har kommet til anvendelse igjen i Putins Russland.

Tsjetsjenere i Moskva har i mange år klaget over trakassering fra politiets side. De klager over å bli avhørt uten grunn, og at politiet blant annet planter narkotika på dem, for å få et påskudd til å fengsle dem. Menneskerettighetsorganisasjoner er bekymret for tsjetsjenernes menneskerettigheter, ikke bare i Tsjetsjenia, men også i resten av Russland.

Etterforskere avhørte i går overlevende for å danne seg et bilde av hva som skjedde og hvem som sto bak da bomben, som inneholdt fem kilo DDT, eksploderte i undergrunnen.

Vanskelig etterforskning

De har ennå ikke konkludert med noe, til tross for at Russlands president Vladimir Putin har lagt skylda for eksplosjonen personlig på Tsjetsjenias folkevalgte president fra før krigen i 1999, Aslan Maskadov.

Ingen har tatt ansvar for bomben. Politiet har avhørt en mann som likner på pilottegningen som ble gjort etter TV-opptak, men mannen er sluppet fri.

Etterforskerne har en video fra inne i togvogna der bomben eksploderte. De er spesielt interessert i to kvinner, angivelig av kaukasisk opprinnelse, men de er også interessert i en mann.

Etterforskningsbildet er mindre klart enn politikerne vil det skal være. For det er også uklart om bomben inneholdt metallbiter, noe som er selvmordsbomberes «signatur».

Moskva var preget av et stort politioppbud på alle offentlige plasser fredag og i går.

Vladimir Putin frykter flere terrorangrep fram mot presidentvalget 14. mars. Krigen mot Tsjetsjenia er i stor grad Putins krig. Inntil videre har han folk flest med seg i at terror bare kan knuses med makt.

DØDSSTASJONEN: Folk mintes de døde på undergrunnen med blomster i går. Samtidig intensiveres jakten på tsjetsjenere i Russlands hovedstad. Her er soldater på vei ned i Avtozavodskaja metrostasjon der 39 mennesker ble drept fredag.