TAR DEG GJENNOM ÅRET: Putins bildefylte kalender har fått blandede reaksjoner i Russland. I Japan rives de ut av hyllene. Foto: Amazon
TAR DEG GJENNOM ÅRET: Putins bildefylte kalender har fått blandede reaksjoner i Russland. I Japan rives de ut av hyllene. Foto: AmazonVis mer

Vladimir Putins 2019-kalender

Putin-kalenderen rives ut av hyllene

Bar overkropp, valpekos og bjørneridning. Vladimir Putins 2019-kalender setter de fleste andre i skyggen.

I år som i fjor, og året før der, har den russiske presidenten Vladimir Putin laget sin sedvanlige kalender.

Tidligere utgaver har vekket oppsikt verden over for sine forsøk på å skape et bilde av en sterk og mangefasettert president, med mer eller mindre hell.

Oppstilte bilder av Putin i skibakken, Putin som nyter den flotte russiske naturen fra hesteryggen i bar overkropp, og Putin som koser med en kattunge er eksempler på innslag fra tidligere eksemplarer.

En ting har bildene derimot til felles - de portretterer en robust og atletisk machofigur ved hver eneste anledning. Årets utgave er intet unntak.

Noen smakebiter

I boka «Mr. Putin: Operative in Kremlin» beskriver Russland-analytikerne Fiona Hill og Clifford Gaddy de tilsynelatende endeløse forsøkene på å sementere hans image som Russlands naturlige leder:

- Som president og statsminister har herr Putin utviklet seg til den ultimate politiske performance-kunstneren, skriver de.

Kalenderen har fått blandet mottakelse blant den russiske befolkningen. Nyhetsbyrået AP skriver at den er spesielt populær blant turister og politikere. Noen elsker den, mens andre har fått nok.

Det siste skyldes blant annet at pensjonsalderen i Russland nylig har blitt hevet, noe som gjør at oppslutningen rundt presidenten har sunket på meningsmålingene.

Uansett, her er et lite utvalg av bildene fra årets kalender:

Januar

ISBAD: Hva er vel bedre enn å innlede det nye året med et iskaldt bad? Foto: AFP / NTB Scanpix
ISBAD: Hva er vel bedre enn å innlede det nye året med et iskaldt bad? Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

I et av årets første bilder deltar presidenten i et religiøst rituale i landsbyen Svetlitsa. Tusenvis fra den russiske ortodokse kirken kaster seg årlig ut i islagte elver og innsjøer i forbindelse med høytidsdagen helligtrekongersdag, der vannet regnes som hellig den aktuelle dagen.

Februar

ISHOCKEY: Her er Putin med på en treningsøkt for unge ishockeyspillere under en turnering i Koskva. Det er riktignok ikke dette, men et nærmest identisk bilde som er med i neste års kalender. Foto: AFP / NTB Scanpix
ISHOCKEY: Her er Putin med på en treningsøkt for unge ishockeyspillere under en turnering i Koskva. Det er riktignok ikke dette, men et nærmest identisk bilde som er med i neste års kalender. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Andre vinterbilde: Putin på hockeybanen. Presidenten er en ivrig ishockeyspiller, og er jevnlig å se på isen med sitt «Legends of Hockey»-lag, side om side med tidligere NHL-spillere. Om han holder tritt med proffene? The Guardian skrev i mai at presidentens scoringsstatistikk var i en nedadgående bane.

Juni

HUNDEVALP: Putin innleder sommeren med et bilde der han koser med hunden sin Buffy. Foto: AFP / NTB Scanpix
HUNDEVALP: Putin innleder sommeren med et bilde der han koser med hunden sin Buffy. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Starten på den etterlengtede sommeren. Her benytter presidenten muligheten til å vise fram sin myke side. Den bulgarske gjeterhunden er Putins egen. Den var en gave fra den bulgarske statsministeren Bojko Borisov, som takk for at Russland besluttet å inngå en avtale om utbygging av gassrør gjennom Bulgaria i 2010.

Det hardt manipulerte bildet i toppen, av Putin på ryggen av en bjørn, er tatt fra en fotoseanse i 2010, der han var med på en inspeksjon av snøleopardenes habitat i Sibir.

INSPEKSJON: Her deltar presidenten på en utflukt til et naturreservat i republikken Tyva i Sibir. Foto: Reuters / NTB Scanpix
INSPEKSJON: Her deltar presidenten på en utflukt til et naturreservat i republikken Tyva i Sibir. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Rives bort fra hyllene

Årets noe uventede nyhet er at kalenderne gjør stor salgssuksess i Japan. Russland og Japan har i mange år hatt et anstrengt forhold, på grunn av en intens dragkamp om øygruppa Kurilene.

Ifølge The Guardian topper den likevel salgsstatistikkene over hele landet, langt foran kalenderne til lokale kjendiser og idrettshelter.

Det er to år siden det første opplaget ble lagt ut for salg i Japan, men dette skal være første gang at den har slått an for alvor.

Flere lokale medier skriver at populariteten skyldes en genuin interesse for presidenten, og at spesielt kvinner kjøper kalenderen fordi de trekkes mot hans ukonvensjonelle stil.

Japan Times spekulerer imidlertid på at mange kjøper kalenderen som en spøk.

Kalenderen er foreløpig ikke til salgs i Norge, men er mulig å få tak i via utenlandske forhandlere på nett.