- Putin kan ikke diktere politikken i et selvstendig land

Obama knallhardt ut mot Putin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) USAs president Barack Obama og den tyske regjeringssjefen Angela Merkel holdt i kveld en felles pressekonferanse utenfor Det hvite hus i Washington.

De to statslederne uttalte seg om situasjonen i Ukraina og Russlands opptreden overfor Ukraina.

Begge to sier ytterligere sanksjoner mot Russland kan bli uungåelig.

- De siste ukene har vi vurdert flere sanksjonsmuligheter. Jeg vil ikke gå i detalj angående sansksjoner, men målet er ikke å skade Russland. Det er å sørge for insentiver for at man skal velge riktig side, sa Obama under pressekonferansen som ble livesendt på det russiske nettstedet Russia Today.

Sanksjoner med virkninger Merkel og Obama hadde hatt et møte i Det hvite hus i forkant av pressekonferansen og det var tydelig at to av verdens mektigste statsledere var blitt enig i tiltak mot Russland.

- Vi ønsker ikke sanksjoner nå. Vi ønsker først og fremst en diplomatisk løsning. Sanksjonene er et viktig moment for å vise at vi tar dette på alvor. Vi er klare til å gå til det tredje nivået med sanksjoner. Vi vil ikke det, men er klare. Mitt klare mål er å stabilisere Ukraina og sørge for at valgene 25. mai kan bli gjennomført, sier Merkel.

- Våre diplomater har jobbet gjennom alle muligheter for sanksjoner, vi har pakker som vil påvirke på Russlands vekst og økonomi om nødvendig, sa den amerikanske presidenten.

Tungt skyts Det er nå helt tydelig en drakamp mellom verdens to mektigste presidenter, og Obama var ikke redd for å sende sterk skyts i retning Putin og Kreml.

- Alle land er enig om at Russland har brutt internasjonal lov og samtidig blandet seg inn i et selvstendig land og skadet deres integritet. Putins misbruk må bli tatt. Putin kan ikke diktere politikken i et selvstendig land, sier Obama.

- Russland og Ukraina har en komplisert historie. Ukraina kan ikke godta tanken på at de er en forlengelse av Russland, og at Putin skal ha vetomakt over det som blir bestem i Kiev, sa presidenten.

- Ukraina må få lov til å gjøre sine egne valg. Jeg synes Putin og Russlands ledere tar feil valg, vi må sørge for at de kommer på en annen sti.

Merkel og Obama krevde også frigjøring av kidnappede OSSE-observatører. Fire av disse er tyskere.

- Russland må bruke sin innflytelse over væpnede grupper i Ukraina til å trekke seg fra den væpnede konfrontasjonen, sier Obama. Han understreket også at Russland må arbeide for å få satt de bortførte observatørene fra OSSE løslatt.

Energikrise? Obama understreket at seks europeiske land er fullstendig avhengig av russisk gass.

- Det er vel ikke tenkelig at russisk gasstilførsel til Europa skal stoppe opp, sa Obama.

Merkel fortalte at EU ser på en diskuterer en europeisk energiunion på lang sikt for å sikre energitilførselen i Europa.

Proff milits Obama reagerte sterkt på hendelsene i byen Slavjansk i dag, da to piloter skal ha blitt dret etter nedskytning av to ukrainske helikoptere. Til sammen skal minst sju personer ha blitt drept i under kamper i dag.

Russland krever nå møte i sikkerhetsrådet etter at Ukrainske styrker slo til mot de pro-russiske separatistene i Slavjansk i dag.

- Dette er velorganiserte, trente og armermte militsstyrker. Det er ikke våpen blant de lokale til å skyte ned helikopter, mener Obama.

Samtidig la han vekt på at Putin bare for noen uker siden nektet for at det hadde vært russiske soldater på Krim-halvøya, mens han senere innrømmet at russiske soldater ble plassert på Krim.

- Samtidig hever russisk propaganda at ukrainske myndigheter er ansvarlige for uroen i Øst-Ukraina, sier Obama.

Saken oppdateres

ENIGE: Tysklands Angela Merker og Barack Obama sier nye sanksjoner mot Russland etter hvert kan bli uungåelig. Foto: AFP PHOTO/Jewel Samad
ENIGE: Tysklands Angela Merker og Barack Obama sier nye sanksjoner mot Russland etter hvert kan bli uungåelig. Foto: AFP PHOTO/Jewel Samad Vis mer