Krigen i Ukraina:

- Putin kan la seg friste

Store internasjonale medier har meldt at president Putin nå involverer seg mer direkte i krigføringen i Ukraina. Ekspert Tom Røseth ser ikke bort ifra at Putin kan la seg friste til å gjøre det.

PUTIN-MELDINGER: Internasjonale medier melder at Putin skal involvere seg mer direkte i krigføringen, i tillegg til at han skal ha tatt ferie etter onsdagens tale. Foto: Pavel Golovkin / AFP / NTB
PUTIN-MELDINGER: Internasjonale medier melder at Putin skal involvere seg mer direkte i krigføringen, i tillegg til at han skal ha tatt ferie etter onsdagens tale. Foto: Pavel Golovkin / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Siden Russland-president Vladimir Putin i en TV-sendt tale onsdag morgen beordret mobilisering av reservesoldater, har særlig to ubekreftede meldinger vakt oppsikt: Putin skal nå involvere seg mer direkte i krigføringen i Ukraina, i tillegg til at han skal ha tatt ferie rett etter onsdagens tale.

Det første melder både CNN og New York Times basert på opplysninger fra ikke navngitte vestlige tjenestemenn. Mens det siste meldes av den uavhengige journalisten Farida Rustamova, som viser til tre kilder med kjennskap til Putins kalender.

- Dersom det stemmer at Putin nå involverer seg mer direkte og personlig gir ordre til generaler på slagmarka, hva tenker du om det?

- Jeg har mistenkt over tid at Putin har involvert seg direkte i operativ planlegging. Hver gang det har gått dårlig på slagmarka, har man sett at generaler har fått sparken. Det er klart at det gjerne ligger politiske føringer til grunn for endringer som foretas på så høyt nivå, sier Tom Røseth til Dagbladet.

TALTE: Jonas Gahr Støre gikk hardt ut mot Russland i sin tale i Sikkerhetsrådet torsdag 22. september. Vis mer

- Putin kan la seg friste

Han er hovedlærer i etterretning og leder for Ukraina-programmet ved Forsvarets høgskole.

- Innledningsvis virket denne invasjonen å være mer preget av politiske føringer enn nøye planlagte militære operasjoner. Jeg anser det som plausibelt at Putin, som autoritær leder, kan la seg friste til å ta beslutninger selv når han ser at det ikke går så bra på slagmarka.

- Dersom det stemmer, hvor hensiktsmessig opplever du at det er?

- Det er selvfølgelig ikke bra for krigens gang for Russlands del. Putin er ingen militærstrateg. Russlands militære operasjoner vil bli suboptimale på sikt dersom Putin involver seg for mye, for eksempel ved å ta beslutninger og sette rammer. Det er militæret som vet best hvordan krigføring skal utføres for å nå de politiske målene, mens Putin skal sette de politiske målene.

REGNER FLAMMER: Disse dramatiske bildene skal vise termittbomber over byen Ozerne i Donetsk fylke i Ukraina. Video: @Defense of Ukraine. Reporter: Emma Dalen. Vis mer

Kherson-retrett

Helt konkret melder New York Times at Putin skal ha nektet russiske styrker å trekke seg ut av Kherson. Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug sier at det er bare én ting som har vært verre enn en slik retrett for Putin, nemlig Ukrainas lynoffensiv i Kharkiv.

Derfor opplever Dalhaug det som mulig at Putin kan ha overprøvd en slik beslutning. Videre trekker linjene tilbake til andre verdenskrig.

- Under andre verdenskrig overprøvde Hitler sine generaler. De første åra ble han ansett som et strategisk geni, men siden Slaget om Stalingrad har han blitt ansett som en strategisk tullebukk, sier Dalhaug og fortsetter:

- Dette er en type atferd som tyder på at man ikke har tatt i betraktning den voldsomme kompleksiteten knyttet til operasjonen man utfører.

PUTIN TALTE: Russlands president Vladimir Putin talte til befolkningen onsdag 21. september. Dagsbladets kommentator oppsummerer talen. Video: Dagbladet TV Vis mer

Skeptisk til Putin-ferie

Dalhaug har derimot mindre tro på at Putin kan ha tatt ferie.

- Inntil videre tror jeg ikke helt på det. Det er ikke unaturlig at man vil sende ut slike meldinger for å gi inntrykk av at Putin føler seg trygg på at alt går som det skal i krigen og at han kan følge tidsplanen sin, sier Dalhaug og fortsetter:

- Samtidig vil han ha tilgang på kommunikasjonsmidler selv om han skulle befinne seg et annet sted enn i Moskva.

Men dersom det stemmer at Putin har tatt ferie, opplever Røseth det som underlig.

- Dersom det stemmer, opplever jeg det som underlig at Putin ikke holder seg tett til viktige beslutningsaktører i Moskva. Det vil være et tegn på at han lar folkeavstemningene spille seg ut før han tar nye trekk, sier Røseth og fortsetter:

- Presidenten har et mobilt operasjonssenter, men nå som Russland står i en såpass prekær situasjon, hvor det blant annet trues med bruk av atomvåpen, vil det være overraskende om han har reist fra Moskva.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer