Putin kan nærme seg løsning

Russland reagerte kraftig over Litauens godsforbud til Kaliningrad. Nå kan det imidlertid se ut til at partene nærmer seg en løsning.

KOMPROMISS: EU jobber på spreng for å finne frem til et kompromiss med Putin. Foto: Mikhail Metzel/Sputnik/AFP
KOMPROMISS: EU jobber på spreng for å finne frem til et kompromiss med Putin. Foto: Mikhail Metzel/Sputnik/AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russland har tidligere krevd at Litauen umiddelbart opphever importrestriksjoner til den russiske eksklaven Kaliningrad, som ikke har landeforbindelse til resten av Russland.

Landet reagerte med raseri da vedtaket kom forrige uke, og truet med «alvorlige konsekvenser». Kreml-talsmann Dmitrij Peskov har kalt aksjonen «ulovlig».

Nå jobber EU på spreng for å komme til et kompromiss med president Vladimir Putin, melder nyhetsbyrået Reuters.

Frykter konsekvenser

EU har innført sanksjoner mot en rekke russiske varer, og Litauen vil derfor ikke la russisk godstrafikk passere landet.

Det russiske utenriksdepartementet mener at restriksjonene er «åpent fiendtlige» og truet mandag med mottiltak.

- Hvis ikke godstrafikken mellom Kaliningrad-regionen og resten av Russlands territorium gjennom Litauen blir fullt ut gjenopprettet, så forbeholder Russland seg retten til å iverksette tiltak for å beskytte sine nasjonale interesser, skrev departementet i en uttalelse mandag.

En person med direkte innsikt i EU-diskusjonene sier til Reuters at Kaliningrad er «hellig» for Moskva og sier:

- Vi må se virkeligheten. Putin har større pressmidler enn vi har. Det er i vår interesse å finne et kompromiss.

ÅPNER MØTET: Spania er vertskap for Nato-toppmøtet. Der kom Jens Stoltenberg med flere klare beskjeder. Vis mer

Trekkes inn i konfrontasjon

Frykten blant baltiske stater og Tyskland, som har soldater i Litauen, er at Russland med militære midler bestemmer seg for å pløye en landkorridor gjennom Litauen, og dermed trekke Nato-styrker inn i direkte konfrontasjoner.

En talsmann for Litauen sa imidlertid til Reuters at de bare hadde håndhevet EUs sanksjonsvedtak og at de, som eneste EU-land, ikke kunne unntas fra avgjørelsen.

- Sanksjoner må implementeres og beslutningene som tas må ikke undergrave troverdigheten og effektiviteten til EUs sanksjonspolitikk, sa talsmannen.

BOMBES: En video fra det ukrainske militæret skal vise russiske soldater under kraftig artilleriild. Video: Telegram, Reuters. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Listen utvides

Så langt hindrer EUs sanksjoner transport av jern, stål og metaller til Kaliningrad gjennom EU-stater.

Listen over sanksjonerte varer vil utvides til sement og alkohol fra 10. juli, kull i august og oljeprodukter som drivstoff i desember.

Når sluttfasen starter, vil omtrent halvparten av frakten som sendes til Kaliningrad fra Russland bli sanksjonert.

Verken passasjerer eller matvarer er forbudt og Kaliningrad kan fortsatt nås med fly eller sjø.

Litauiske myndigheter har så langt stanset importvarer som er EU-sanksjonert på vei til russiske Kaliningrad. Det har ført til stans i jernbaneruten mellom det russiske fastlandet og eksklaven ved Østersjøen.

Øker gassforsyningen

Russlands statlige gasselskap Gazprom skal øke forsyningen til landets eksklave Kaliningrad.

Det opplyser eksklavens guvernør Anton Alikhanov, skriver The Guardian.

Kunngjøringen kommer etter at Russlands president Vladimir Putin i mai ga Gazprom beskjed om at selskapet bør vurdere å øke forsendelsen av flytende naturgass til Kaliningrad.

Eksklaven ligger inneklemt mellom Nato-landene Litauen og Polen. Den har ingen landforbindelse til resten av Russland, men har tilgang til Østersjøen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer