- Putin knebler retten

Russland under Putin er ikke en rettsstat, mener forsvareren til landets rikeste mann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens en domstol i Moskva bestemte at Russlands rikeste mann Mikhail Khodorkovskij, som er siktet for bedrageri og skatteunndragelse, ikke skulle settes fri mot kausjon, tegnet hans forsvarer Robert Amsterdam et nitrist bilde av rettssikkerheten i Russland under Vladimir Putin.

- Russland er ikke lenger en rettsstat. Det russiske rettsapparatet har tatt et gigantisk skritt tilbake, sier Amsterdam.

- Domstolene er mer og mer blitt politiske instrumenter for makta. Derfor vil vi i en eventuell rettssak sette rettsapparatet på tiltalebenken, sier Khodorkovskijs forsvarer.

Den kanadiske stjerneadvokaten hadde av alle steder valgt Oslo, ved siden av Brussel og Roma, som forum for å informere verden om Khodorkovskij-saken.

- Skandinavia er vital når det gjelder menneskerettigheter. De nordiske landene har en stor troverdighet og en sterk stemme i slike saker, sier Amsterdam.

Flere brudd på loven

Han mener vestlige regjeringer må gjøre det klart for Russland at landet må forplikte seg til å være en rettsstat.

Khodorkovskij ble anholdt under dramatiske omstendigheter for to og en halv uke siden i Novosibirsk. Han ble brakt til Moskva, og ikke framstilt for noen rett i Novosibirsk, fordi påtalemakta ville være helt sikre på at de skulle vinne gjennom med sitt krav om fengsling, ifølge Amsterdam.

Vil ha observatører

Dette er bare ett av bruddene på russisk lov påtalemyndigheten har gjort seg skyld i, mener han.

- Vi står overfor en påtalemakt som gjør det den kan for å understreke at den ikke bryr seg om loven, sier Amsterdam.

Blant annet ble kontoret til Khodorkovskijs hovedforsvarer, Anton Drel, ransaket 9. oktober. Det skjedde uten at Drel var til stede, og kunne komme med juridiske protester. 20 politifolk tok med seg dokumenter uten å gjøre noen forsøk på å forsikre seg om at de ikke tok med seg dokumenter som var strengt fortrolige mellom klient og forsvarer.

- Det er en beskjed om at Russland er et land der noen kan sette seg over loven, sier Amsterdam.

Et av forslagene Khodorkovskijs forsvarere jobber for, er at en internasjonal observatørgruppe skal følge saken. Slik er det meningen at det russiske rettsapparatet skal kikkes etter i sømmene.

FÅR KJEFT: Vladimir Putin.
RASTE: Advokat Robert Amsterdam fyrte løs mot Putin under en pressekonferanse i Oslo i går.