Putin krever forhandlinger om en ny stat i Øst-Ukraina

For å få slutt på konflikten i Øst-Ukraina.

ØNSKER STAT I ØST-UKRAINA: Russlands president Vladimir Putin. Foto: AFP / KIRILL KUDRYAVTSEV / NTB Scanpix
ØNSKER STAT I ØST-UKRAINA: Russlands president Vladimir Putin. Foto: AFP / KIRILL KUDRYAVTSEV / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forhandlinger om å få en slutt på konflikten i Øst-Ukraina må innebære diskusjoner om at regionen skal få status som stat, sier Russland president Vladimir Putin.

- Vi må starte umiddelbart med vesentlige samtaler om spørsmål som dreier seg om den politiske organiseringen av samfunnet og det sørøstlige Ukrainas status som stat, med mål om å beskytte de rettmessige interessene til folket som bor der, sier Putin ifølge russiske nyhetsbyråer.

Uttalelsene kom under et fjernsynsprogram som ble kringkastet øst i Russland.

Vestens støtte til den ukrainske regjeringens militæroperasjoner er i strid med Europas demokratiske verdier, sa Putin også, ifølge nyhetsbyrået Itar Tass.

— Russland kan uansett ikke stå å se på at folk nærmest blir skutt på kloss hold, sa Putin ifølge nyhetsbyrået.
— Avhengig av Kiev På spørsmål fra et annet russisk nyhetsbyrå, RIA Novosti, om det er mulig å forutse når krisen vil ende, svarer Putin følgende:

— Nei. Det avhenger i stor grad avhengig av det nåværende ukrainske lederskapets politiske vilje, sa den russiske presidenten.

EU og USA anklager Moskva for å støtte prorussiske separatister som fører krig mot ukrainske regjeringsstyrker øst i Russlands naboland.

Russland har avvist anklagene. Putin annekterte i mars Krim-halvøya fra Ukraina, til kraftig fordømmelse fra det internasjonale samfunnet. EU og USA nølte lenge med å innføre strenge økonomiske straffetiltak mot Russland, men i sommer ble sanksjonene kraftig skjerpet.
Tvang På EU-toppmøtet i Brussel i helgen ba EUs stats- og regjeringssjefer EU-kommisjonen om å komme opp med forslag til nye sanksjoner mot Russland på grunn av landets innblanding i Ukraina-krisen.

President Vladimir Putin sa fredag at Ukrainas regjering må tvinges til å forhandle med de prorussiske opprørerne. Han sammenlignet regjeringsstyrkenes operasjoner i regionene Donetsk og Luhansk med nazistenes beleiring av Leningrad under andre verdenskrig

(NTB)