Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Putin-kritiker ble nektet å stille som kandidat: - Dagens valg er ikke et valg

Aleksej Navalnyj er kritisk til Russland-regimet: I løpet av ett år har han sittet 60 dager i fengsel.

VALG: Urnene helst øst i Russland ble åpnet lørdag kveld norsk tid. En som de ikke kan stemme på er denne karen, Aleksej Navalnyj. Han ble lenge sett på som Putins fiende i lang tid, helt til han ble nektet å stille som presidentkandidat. Foto: NTB scanpix
VALG: Urnene helst øst i Russland ble åpnet lørdag kveld norsk tid. En som de ikke kan stemme på er denne karen, Aleksej Navalnyj. Han ble lenge sett på som Putins fiende i lang tid, helt til han ble nektet å stille som presidentkandidat. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den russiske opposisjonslederen, bloggeren og korrupsjonsjegeren Aleksej Navalnyj har det siste året reist rundt i Russland for å drive valgkamp.

Han var lenge sett på som Vladimir Putins argeste konkurrent, helt til alt snudde om.

I desember beskjed om at han ikke får stille som presidentkandidat likevel. Årsaken er en svindel-betinget dom han selv mener er politisk motivert.

I dag går russerne til urnene for å stemme - og med stor sannsynlighet blir Putin gjenvalgt igjen.

DYSSET NED NESTEN-KATASTROFE: I 2011 brøt det ut brann i en av det russiske forsvarets sentrale ubåter av typen K-84. At det var kjernefysiske våpen om bord da det skjedde, ble hemmeligholdt. Video: John Black Vis mer

60 dager bak murene

Navalnyjs arbeid med å engasjere folk til anti-korrupsjonsfondet han driver har imidlertid ikke stoppet han - til tross for at han har vært fengslet en rekke ganger det siste året.

Navalnyj sier til ABC News at han det siste året har han sittet 60 dager bak murene på for å sone ulike dommer.

Seinest i januar ble han pågrepet mens han ropte «svindlere og tyver» da han var på vei mot en demonstrasjon i Moskva. Ropet var rettet mot Putins regjering som han hevder er korrupt. Han ble løslatt samme dag og sa til pressen etter på at han oppfordret folk til å boikotte presidentvalget. Noen måneder tidligere, i oktober, ble han fengslet for å ha tatt til orde for å gjennomføre et ulovlig møte. Dommen var på 20 dager.

Dette er to av flere saker som har vært rettet mot mannen - saker som han selv mener er oppdiktet av den sittende regjeringen.

De andre dommene han har sonet har vært på grunn av liknende forhold - på grunn av sitt kritiske arbeid mot den sittende makta i jobben som aktivist.

Lever i uvisshet

Navalnyj frykter ikke det russiske politiet, men har en egen frivillig i organisasjonen som hver dag sjekker nettsidene til Moskvas domstol for å finne ut om myndighetene har planlagt et overraskende avhør av ham.

Opposisjonslederen lever likevel i uvisshet om hva morgendagen vil bringe.

- Alle trodde jeg skulle bli arrestert i forrige uke, men det ble jeg ikke. Ingen forstår hvorfor. Kanskje blir jeg arrestert i morgen. Kanskje vil politiet vente på meg til etter dette intervjuet, sier Navalnyj til ABC News.

Opposisjonslederen mener fortsatt at russiske borgere må boikotte valget.

- Dette er ikke valg, sier Navalnyj og fortsetter:

- Dette er et klassisk eksempel på et autoritært land, der den autoritære lederen får 85 prosent av stemmene ved å bruke propaganda og skremme folk. Folk ser ikke andre politikere.

Han tror at folk tenker at når Putin har klart å sitte i 18 år, så lar de han fortsette.

De siste meningsmålingene tyder på at Putin får seks nye år ved makta. Rundt 70 prosent av de 110 millioner stemmeberettigede ser ut til å ha tenkt å stemme på ham - til tross for at det finnes sju andre kandidater å stemme på. Vinner Putin, kan han altså sitte til 2024. Det betyr at han da har sittet 24 år som president av Russland.

Valglokalene har åpnet

De første valglokalene i det russiske valget åpnet i Kamtsjatka helt øst i Russland ved bredden av Stillehavet klokka 08.00 lokal tid, hvilket til si klokka 21 lørdag kveld norsk tid.

Valglokalene vil åpne klokka 8 lokal tid i den tidssonen etter den andre i det langstrakte landet, helt til de siste valglokalene åpner i Kaliningrad ved Østersjøen søndag morgen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!