Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Putin-kritiker forgiftet

Den tidligere russiske etterretningsoffiseren Alexander Litvinenko er alvorlig syk etter å ha blitt forgiftet i London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Scotland Yard etterforsker det antatte drapsforsøket på den avhoppede russiske etterretningsoffiseren Alexander Litvinenko. 43 år gamle Litvinenko er alvorlig syk etter å ha blitt forgiftet av tungmetallet thallium.

Litvinenko er kjent for å være svært kritisk til president Putins regime i Russland, og han skal også ha etterforsket omstendighetene rundt drapet på journalisten Anna Politikovskaja, skriver BBC.

Politkovskaja ble skutt og drept i gangen utenfor sin egen leilighet i oktober, rett før hun skulle publisere en kritisk artikkel om russisk tortur i Tsjetsjenia.

Skulle møte kilde

Litvinenko jobbet tidligere i den russiske sikkerhetstjenesten, men hoppet av for seks år siden. I følge The Sunday Times skal han nå være forgiftet med en dødelig dose av tungmetallet thallium. Venner av Litvinenko, og ham selv, er overbevist over at det er tidligere kolleger som har forsøkt å drepe ham.

Sannsynligvis ble Litvinenko forgiftet etter å ha fått et tips fra en italiensk informant, som ville møte ham i London. 

Italieneren, som kjente til Litvinenko fra før, fortalte at han hadde informasjon om drapet på journalisten Anna Politkovskaya. Da de to møttes på en sushi-restaurant, ga han Litvinenko en liste over folk som kan ha vært innblandet i mordet på journalisten, og oppførte seg hele tiden som om han var engstelig.

Dagen etter møtet følte ikke Litvinenko seg helt bra, og ble etter hvert innlagt på sykehus.

image: Putin-kritiker forgiftet

Etter 18 dager har forgiftningen ført til nyreskader, hårtap og oppkast, og han er ifølge venner svært svekket.

Ses på som forræder

Forgiftningen har flere likhetstrekk med drapet på den bulgarske forfatteren Georgij Markov. Han døde i 1978, tre dager etter å ha blitt forgiftet med en paraply blant kollektivreisende ved Waterloo Bridge. Ifølge BBC har også Anna Politkovskaja blitt forsøkt drept på en lignende måte. Da hun var på vei for å dekke gisseldramaet i Beslan i 2004, ble hun forgiftet av noe hun spiste, og mange antar at dette var et forsøk på å ta livet av henne.

Litvinenko fikk politisk asyl i 2000, og fikk britisk statsborgerskap forrige måned. Han regnes nå som en forræder i sitt eget land.

FORGIFTET: Aleksander Litvinenko er overbevist om at det er tidligere kolleger som har forsøkt å ta livet av ham. Her er han under en pressekonferanse i 1998. Hans kollega dekker til ansiktet i frykt for forfølgelse. Arkivfoto: Scanpix
FORGIFTET: Aleksander Litvinenko er overbevist om at det er tidligere kolleger som har forsøkt å ta livet av ham. Her er han under en pressekonferanse i 1998. Hans kollega dekker til ansiktet i frykt for forfølgelse. Arkivfoto: Scanpix Vis mer
SKUTT OG DREPT: Den russiske journalisten Anna Politkovskaja ble drept i oktober. Aleksander Litvinenko mener at han er blitt utsatt for drapsforsøk etter at han blant annet har undersøkt omstendighetene rundt Politkovskajas død.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media