SKUTT OG DREPT: Den frittalende kritikeren av Russlands president Vladmir Putin ble skutt og drept i Moskva i dag. Foto:  AFP PHOTO / ANDREY SMIRNOV / NTB scanpix
SKUTT OG DREPT: Den frittalende kritikeren av Russlands president Vladmir Putin ble skutt og drept i Moskva i dag. Foto: AFP PHOTO / ANDREY SMIRNOV / NTB scanpixVis mer

Putin-kritiker skutt og drept i Moskva

Truffet av fire skudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov (55) ble skutt og drept på gata sentralt i Moskva i kveld, bekrefter russisk politi.

Han skal ha blitt truffet av fire skudd av ukjente gjerningsmenn, som flyktet fra stedet i en hvit bil. Nemtsov ble fraktet til sykehus, men døde kort tid etter ankomst.

Tidligere minister Den kjente opposisjonspolitikeren var visestatsminister under Boris Yeltsin mellom 1997 og 1998, og har siden markert seg som en frittalende kritiker av den russiske presidenten Vladmir Putin.

President Putin fordømmer angrepet forteller en talsmann, ifølge BBC.

Siden Nemtsov forlot Dumaen i 2003, har han grunnlagt og ledet en rekke opposisjonspartier og organisasjoner.

Han har flere ganger blitt pågrepet i forbindelse med demonstrasjoner mot det russiske regimet, og var en av arrangørene bak en ny demonstrasjon førstkommende søndag, skriver New York Times.

Like ved Kreml For to år siden hisset han på seg myndighetene da han hevdet at rundt halvparten av pengene som er brukt på OL i Sotsji, over 200 milliarder kroner, forsvant. Ifølge Nemtsov, ble de stjålet av blant annet entreprenørene, som ikke skjelden er personlige bekjente av presidenten.

Et medlem av opposisjonspartiet RPR-Parnas, Ilya Yashin, bekrefter at Nemtsov er blitt skutt.

DREPT: Politikeren Boris Nemtsov ble skutt og drept fredag kveld. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov
DREPT: Politikeren Boris Nemtsov ble skutt og drept fredag kveld. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov Vis mer

- Nemtsov har blitt skutt. Han er død, skriver han på sin Facebook-side, ifølge Washington Post.

Nemtsov skal ha befunnet seg på en bro i hjertet av Moskva da han ble skutt. Broen går fra like ved Kreml til ei øy i Moskva-elva. Russisk politi kom raskt til stedet, hvor de avhører vitner.

Ifølge Putin kan det ha vært leiemordere som sto bak drapet på Nemtsov, sier en talsmann for den russiske presidenten. Talsmannen Dmitrij Peskov utelukker heller ikke at attentatet kan ha vært «en provokasjon» i forbindelse med den store demonstrasjonen opposisjonen har varslet i Moskva søndag.

I MOSKVA: Nemtsov skal ha befunnet seg på en bro i hjertet av Moskva da han ble skutt. Foto: AFP PHOTO / DMITRY SERERYAKOV
I MOSKVA: Nemtsov skal ha befunnet seg på en bro i hjertet av Moskva da han ble skutt. Foto: AFP PHOTO / DMITRY SERERYAKOV Vis mer