Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Putin kunngjør: Russland skal starte tilbaketrekning fra Syria - i morgen

Under Russland har maktbalansen i Syria endret seg. Nå skal de ut.

TREKKER UT STYRKER:  Russlands president Vladimir Putin kunngjorde i kveld at Russland starter tilbaketrekning av sine styrker i Syria allerede i morgen. Foto: AFP PHOTO / POOL / PAVEL GOLOVKIN / NTB Scanpix
TREKKER UT STYRKER: Russlands president Vladimir Putin kunngjorde i kveld at Russland starter tilbaketrekning av sine styrker i Syria allerede i morgen. Foto: AFP PHOTO / POOL / PAVEL GOLOVKIN / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russlands president Vladimir Putin har beordret det russiske militæret til å starte tilbaketrekningen fra Syria.

Og det allerede i morgen, dagen som markerer fem år siden Syria-krigen startet.

- Det effektive arbeidet til militæret vårt skapte klimaet for starten på fredsprosessen, sier Putin i kveld, ifølge Reuters.

I morgen: Femårsdagen I morgen er det på dagen fem år siden krigen i Syria startet. Da gikk demonstranter ut i gatene og krevde endringer og å få løslatt politiske fanger. Myndighetene svarte med makt og våpen, og Syria-krigen har utviklet seg til å bli en av verdens mest brutale kriger.

I tillegg har flyktningkrisa den utløste snudd opp ned på politikken i Europa.

Ifølge Putins talsmann Dmitrij Peskov har Putin i dag ringt Syrias president Bashar al-Assad og informert ham om russernes valg. Selv om Putin sier de skal trekke ut «hoveddelen» av styrkene, skal Russland selvsagt ikke helt ut av Syria.

Når det skjer, er uvisst.

Russland i Syria Russland gikk i september i fjor inn og startet bombing i Syria. Sammen med Iran og Libanons Hezbollah støtter de regimet og president Assad.

Land som USA, Saudi-Arabia og Tyrkia har på sin side støttet ulike opprørsgrupper som kjemper mot ham.

Da Russland kom inn i Syria, hadde Assad stagnert. Men med kraften til det russiske militæret har Syrias president tatt tilbake store områder og maktbalansen har endret seg dramatisk.

Det er også et viktig bakteppe for fredsforhandlingene som nå pågår.

Fredsavtalen Sist partene møttes til forhandlinger, kom det ingen resultater. 22. februar ble imidlertid Russland og USA enige om en våpenhvile i Syria. Den har blitt brutt, men har også blitt holdt.

Dette er sannhetens øyeblikk, slo FNs spesialutsending Staffan de Mistura derfor fast da nye fredsstamtaler ble innledet i dag.

Håpet er å få representanter for de hundrevis av syriske opprørsgruppene til å komme til en løsning med Bashar al-Assads regime. Og at USA, Russland, Saudi-Arabia, Iran og Tyrkia - og alle andre som pøser midler og våpen inn i Syria - går med på løsningen.

Her kan du lese hvem som kjemper mot hvem i Syria-krigen - og hvordan krigen startet.

Nå i mars markerer Dagbladet at det er fem år siden krigen i Syria startet.
Les spesialen:

Borgerkrigen som endret verden.

Les et portrett av Syrias president:
Øyelegen som aldri skulle bli diktator.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media