Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Putin lar dronninger og statsledere vente

Mandag var det paven.

PRIVAT AUDIENS:  Vladimir Putin møtte pave Frans til en privat audiens i Vatikanet på mandag, men kom 50 minutter for seint.   AFP PHOTO / CLAUDIO PERI/NTB Scanpix
PRIVAT AUDIENS: Vladimir Putin møtte pave Frans til en privat audiens i Vatikanet på mandag, men kom 50 minutter for seint. AFP PHOTO / CLAUDIO PERI/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russlands president Vladimir Putin er viden beryktet for å komme for seint,  og har latt både dronninger og statsledere stå å vente.

På mandag var det pave Frans som fikk oppleve den russiske presidentens mindre sympatiske egenskap.

Putin var hele 50 minutter forsinket til  en privat audiens i Vatikanet. Velkomstkomiteen ble stående ute å hutre mens de ventet på den russiske presidenten, kommenterte den russiske avisa Moskovskiy Komsomolets ifølge BBC.

Begrunnelsen for forsinkelsen var denne gangen at han skal ha blitt oppholdt av en demonstrasjon til støtte for den fengslede popgruppa Pussy Riot , og både paven og italiensk presse skal ha latt det passere.

GENTELMAN HER:  Men selv den britiske dronningen måtte vente på Putin. Foto: AP Photo/Yuri Kadobnov, NTB Scanpix
GENTELMAN HER: Men selv den britiske dronningen måtte vente på Putin. Foto: AP Photo/Yuri Kadobnov, NTB Scanpix Vis mer

Unnskyldningene er ikke alltid like gode, skriver BBC som har laget en oversikt over viktige besøk Putin har vært forsinket til. 

Provoserte Sør-Korea I Sør-Korea ble det ikke tatt godt opp at Putin kom 30 minutter for seint til møtet med president Park Geun-hye i november. Det gjorde ikke saken bedre at han hadde tatt seg tid til å stoppe på veien for å slå av en prat med kampsportentusiaster.

- Kom tidsnok neste gang, herr Putin! skrev Koran Times.

Ifølge russiske medier burde de derimot ha følt seg beæret. At han «bare» var en halvtime for seint er et tegn på den dypeste respekt, skriver nettstedet slon.ru sarkastisk.

På listen over de Putin har latt vente er det mange prominente navn:

• I 2003 kom Vladimir Putin 14 minutter for seint til møtet med dronning Elizabeth.
• I 2012 måtte Angela Merkel vente 40 minutter.
• Til Syria-samtalene med USA utenriksminister John Kerry var han hele tre timer for sein.
• Foreldrene til en gruppe barn som var drept i en flyulykke måtte vente to timer på en kirkegård i Bashkortostan før Putin dukket opp i 2002.

- Vil framstå som en tsar
En russisk spaltist siterer kilder på at den notoriske for sent-kommingen skyldes at presidenten er så opptatt av å ha alle fakta på bordet. Før viktige møter skal han da gjerne dobbeltsjekke informasjonskildene, noe som gjør at han ender opp med å bli forsinket.

VENTET TRE TIMER: USAs utenriksminister John Kerry måtte vente tre timer. Foto: AP Photo/Mladen Antonov, NTB Scanpix
VENTET TRE TIMER: USAs utenriksminister John Kerry måtte vente tre timer. Foto: AP Photo/Mladen Antonov, NTB Scanpix Vis mer

Ikke alle kjøper den forklaringen. 

Enkelte ganger virker det mer som en kalkulert fornærmelse, skriver BBC.  I 2012 var han forsinket til et møte med den ukrainske presidenten Viktor Yanukovych. Likevel tok han seg tid til å stikke innom en venn og endte opp fire timer forsinket.

- Putins oppførsel springer ut av ønsket om å demonstrere at han har en tsars plass på verdenscenen som i glansdagene til det russiske imperiet, sier politisk kommentator Dmitriy Abramov.

VENTET:  Også Angela Merkel har måttet vente på Putin. Foto:  REUTERS/Michael Klimentyev/RIA Novosti/NTB Scanpix
VENTET: Også Angela Merkel har måttet vente på Putin. Foto: REUTERS/Michael Klimentyev/RIA Novosti/NTB Scanpix Vis mer