Putin legger press på Arafat

- Forsøkene på å finne en fredelig løsning er bortkastet hvis ikke volden og sammenstøtene i de palestinske områdene stanser. Det sa Russlands president Vladimir Putin til Yasser Arafat i Moskva i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Langt borte fra den hjemlige konflikten ringte den palestinske presidenten sin motpart i Midtøsten, Israel statsminister Ehud Barak. De to ble enige om å gjenåpne et forbindelseskontor som ble stengt dag. Arafat lovte også at han vil gjøre alt som står i hans makt for å få slutt på volden som til nå har krevd 260-270 liv, de aller fleste palestinere.

Før Arafats to timer lange møte med Putin hadde Putin selv en samtale med Barak, opplyste den russiske presidentens rådgiver Sergej Prikhodko. Det er ikke kjent om samtalene mellom Putin og Arafat ga konkrete resultater.

Israel tilbakeholden

Israelske myndigheter besluttet fredag å avstå fra gjengjeldelsesaksjoner etter at en palestinsk bilbombe drepte to i byen Hadera onsdag.

Høytstående tjenestemenn fra begge sider har hatt møter for å lete etter en måte å stoppe den stadig eskalerende volden på, sa regjeringskilder.

- Kabinettet besluttet i stedet prinsipielt hvordan man skal reagere på forskjellige politiske og militære situasjoner, sa en av kildene etter møtet i sikkerhetskabinettet som sluttet tidlig fredag morgen. Sikkerhetskabinettet er en engere gruppe i regjeringen.

Økonomisk krigføring

Mindre synlig for verden enn volden er den økonomiske krigføringen i de palestinske områdene. I Gaza har Israels bensinblokade ført til akutt mangel på drivstoff. Mange palestinere frykter at israelerne også vil kutte strømforsyningen til Gaza og Vestbredden og stenge teleforbindelsene, også mobiltelefon-nettet.

Enkelte har hamstret bensin på jerrykanner i egne garasjer, med fare for eksplosjoner og branner. Barna innstiller seg på å gå til skolen, fordi bussene snart heller ikke vil ha drivstoff. Men verst er det at sykehus og ambulanser kan bli lammet av drifstoffmangel.

Avstengningen av strøm- og bensintilførsel så vel som mobilnett kan vise seg å bli et lammende slag mot næringsvirksomheten i Gaza-stripen. Dermed har israelerne utvidet sin kamp mot palestinerne til en form for økonomisk krigføring, sier diplomater, som påpeker at 85 prosent av alle varer som importeres til Gaza, kommer fra Israel.