Putin lover lov og orden

President Vladimir Putin lovet i går EUs øverste ledere å slå ned på all ulovlig virksomhet i Russland, uansett hvem som står bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arrestasjonen av oljeselskapet Yukos tidligere leder, Mikhail Khodorkovskij, sto ikke som hovedsak på dagsordenen da Putin møtte EU-lederene i Roma. Putins forsikringer om at han ikke bruker lovverket på en diskriminerende måte, er avgjørende for det økonomiske samarbeidet mellom EU og Russland.

Uavhengige domstoler

I Khodorkovskij-saken henviste han til domstolenes uavhengighet. Han unnlot å si at domstolene neppe er mer uavhengige enn at arrestasjonen skjedde i forståelse med sterke grupper i Kreml.

Den russiske presidenten har et stort forklaringsproblem i saken.

Hvis kampanjen mot Khodorkovskij er en kampanje mot måten dagens rike russere skaffet seg sine formuer på 1990-tallet, så er det mange som må arresteres. Det betyr en kampanje for å omfordele godene som vil være en økonomisk revolusjon og destabilisere den russiske økonomien som har vært i sterk vekst de siste åra.

Problemet er at hvis det ikke er en kampanje mot systemet, så er det en kampanje mot Khodorkovskij, fordi han har kritisert presidenten og vist at han har politiske ambisjoner.

Dermed er det et demokratisk problem.

Berlusconi-støtte

For første gang har noen med autoritet tatt tak i Khodorkovskij-saken.

Men det er EUs utenrikspolitiske talsmann Javier Solana og EU-kommisjonen som må fronte kritikken.

For de europeiske stormaktene er problemet for følsomt. For Tysklands Gerhard Schöeder er Putin en god venn og Russland en viktig partner. For Frankrikes Jacques Chirac er Russland en viktig støttespiller for å balansere USAs makt. Og Italias Silvio Berlusconi har etter alt å dømme forståelse for Putins ønske om i kneble kritiske røster, og han forsvarte igår Putin mot anklagene om politisk spill i Yukos-saken. Han forsvarte Putins krig i Tsjetsjenia også.

Samme dag som Putin forsøkte å berolige EU meldte nyhetsbyrået Interfax at russiske påtalemyndigheter kan gå videre med rettsforfølgelsen av en av Yukos hovedaksjonærer, Vasilij Sjakhnovskij.

ÉN EURO: Silvio Berlusconi tok ordet og sa han ville ta én euro for å gi Vladimir Putin «juridisk rådgivning», da Putin på gårsdagens pressekonferanse ble spurt om arrestasjonen av Mikhail Khodorkovskij.