Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Putin lovte det motsatte, men nå kan «skyggestyrkene» dukke opp i Syria: - De kan ikke stoppes

Admiral avslører.

FRIVILLIGE: Vladimir Putin har gjentatte ganger understreket at det vil være uaktuelt å sette inn bakkestyrker i Syria, men nå sier en høytstående forsvarssjef at det fort kan dukke opp «frivillige» tropper på frontlinja. Foto: REUTERS/Alexei Nikolsky/RIA Novosti/Kremlin/NTB Scanpix
FRIVILLIGE: Vladimir Putin har gjentatte ganger understreket at det vil være uaktuelt å sette inn bakkestyrker i Syria, men nå sier en høytstående forsvarssjef at det fort kan dukke opp «frivillige» tropper på frontlinja. Foto: REUTERS/Alexei Nikolsky/RIA Novosti/Kremlin/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at Russlands president Vladimir Putin gjorde det klart foran hele FNs generalforsamling at Russland kom til å ta militært grep om konflikten i Syria, har spenningen i området økt ytterligere.

I forrige uke fløy russiske fly de første bombetoktene over det de selv hevder var IS-styrker, og mandag måtte tyrkiske jagerfly jage vekk et russisk kampfly fra tyrkisk luftrom.

Putin har gjentatte ganger lovet og garantert at russiske bakkestyrker ikke vil være involvert i Syria-offensiven, men nå kommer admiral Vladimir Komoyedov med en kontrabeskjed.

«Skyggestyrker» Ifølge New York Times kom Komoyedov, som er leder for militærkomiteen i det russiske parlamentet, med en beskjed mandag om at det er fullt mulig at «frivillige styrker» kan dukke opp på frontlinja i Syria.

Han omtaler disse som veteraner, og at det er de samme styrkene som var til stede da Krim-halvøya ble annektert i 2014. Han sier samtidig at dette ikke er noe den militære ledelsen kan kontrollere.

- De kan ikke stoppes, sier han.

Avisa omtaler dette som det så langt «klareste signalet om hva som er Russlands intensjoner», og kaller nevnte bakkestyrker for «skyggestyrker».

Et «uhell» Dersom russiske tropper skulle dukke opp på bakken i Syria og kjempe mot opprørere som på sin side har vestlig støtte, vil dette kunne føre til at konflikten eskalerer ytterligere.

Det hjelper heller ikke at nyheten kommer oppå episoden med jagerflyet mandag - noe russerne selv omtaler som et «uhell» grunnet vanskelige værforhold.

At det var et uhell er ikke NATO-sjef Jens Stoltenberg enig i. Han omtaler det som en alvorlig hendelse.

- Dette ser ikke ut som noe uhell. Det er en alvorlig krenkelse av luftrommet, det skjedde to ganger i helga, og det varte lenge. Vi tar dette svært alvorlig, sa Stoltenberg til pressen i Brussel ifølge NTB.

Værmelding Stoltenberg mener altså unnskyldningen om at været var skyld i at russiske jagerfly forvillet seg over den tyrkiske grensa ikke holder mål. Og ifølge russerne seg er det gode værforhold for å drive militær aktvitet i syrisk luftrom i disse dager.

Den russiske statskanalen Rossiya-24 sendte 3. oktober en ekstensiv værmelding hvor det meldes om «svært gunstig» bombevær over Syria.

 - Nå til en av de viktigste sakene denne uka: Det russisk flyvåpen sin operasjon i Syria. Og ekspertene understreker at tidspunktet, med tanke på været, er gunstig, forteller Rossiya-værdamen de russiske tv-seerne.

Både amerikanske og russiske styrker har bombet mål på bakken i Syria den siste tida. Offisielt er målet å ramme Den islamske stat (IS), men enkelte har ytret bekymring over at Putin også bomber mer moderate opprørsgrupperinger for å støtte Assad-regimets kamp mot alle opprørerne, ikke bare ramme ytterliggående IS, som er USAs uttalte mål.

Forhandlinger Samtidig kan amerikanerne i kveld fortelle at Russland skal være villige til å sette seg ved forhandlingsbordet for å komme fram til hvordan man kan unngå at amerikanske og russiske fly støter på hverandre i syrisk luftrom.

Pentagons talsmann Peter Cook bekrefter at Russland kom med uformelle løfter under tirsdagens samtaler, uten å utdype hvilke.

- Vi ser fram til en formell respons fra russerne og å få kjennskap til detaljene. Vi er klare til å møtes igjen, klare til å fortsette samtalene snarest mulig, sier han i kveld ifølge NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling