Krigen i Ukraina

- Putin må være rasende

De siste ukene har Ukraina angrepet den russiske Svartehavsflåten og Krim-halvøya. Fredag smalt det igjen. - Spektakulært, skriver tidligere statsminister i Sverige, Carl Bildt.

VISER PANIKKEN: Denne videoen skal vise angrepet på den russiske Svartehavsflåtens hovedkvarter. Den ble truffet av en ukrainsk rakett fredag 22. september. Video: X Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag steg røyken opp av den russiske Svartehavsflåtens hovedkvarter på Krim-halvøya.

Grunnen var et ukrainsk rakett-angrep, et av flere de siste ukene. Denne gangen hevder den ukrainske etterretningssjefen Kyrylo Budanov at ni mennesker er drept og 16 er skadd. Russland hevder på sin side at bare én person er savnet etter angrepet.

Like fullt går bildene av bygningen som blir bombet verden rundt.

- Spektakulært. To ukrainske kryssermissiler traff i dag Svartehavsflåtens hovedkvarter i sentrum av Sevastopol. Putin må være rasende, skriver tidligere statsminister i Sverige, Carl Bildt, på X og deler en video av hendelsen.

RØYKEN STIGER: Et satelittibilde av røyken som stiger ut av den russiske Svartehavsflåtens hovedkvarter på Krim-halvøya. Foto: Reuters/NTB
RØYKEN STIGER: Et satelittibilde av røyken som stiger ut av den russiske Svartehavsflåtens hovedkvarter på Krim-halvøya. Foto: Reuters/NTB Vis mer

Kritiseres internt

Tankesmia «Institute for the study of war» (ISW) skriver om angrepet i sin daglige rapport om krigen i Ukraina.

- Det ukrainske angrepet påførte den russiske Svartehavsflåten betydelig skade, skriver de.

Videre melder tankesmia at russiske militærbloggere har viet stor oppmerksomhet til hendelsen.

- En russisk blogger klaget over russiske myndigheters manglende evne til å kontrollere spredningen av ukrainsk informasjon om konsekvensene av angrepet, og andre bloggere kritiserte russiske myndigheter og det russiske militæret for ikke å ha gjengjeldt angrepet tilstrekkelig, heter det i rapporten til ISW.

MYE RØYK: Bildet skal vise fredagens angrep mot et Russlands hovedkvarter i Sevastopol. Foto: AP / NTB
MYE RØYK: Bildet skal vise fredagens angrep mot et Russlands hovedkvarter i Sevastopol. Foto: AP / NTB Vis mer

- Ingen annen mulighet

Å kontrollere Svartehavet har lenge vært høyt på russernes ønskeliste. Annekteringen av den strategisk viktige Krim-halvøya tilbake i 2014, og den påfølgende blokaden av Azovhavet ved den fullskala invasjonens start i 2022, har begge vært viktige deler av dette overordnede målet, skriver Newsweek.

Tanken bak er å begrense Ukrainas tilgang til havområdet, samt å kvele landets maritime eksport.

Men som kjent, ikke alt har gått etter den tilsynelatende planen for Vladimir Putin og hans menn.

Ifølge Newsweek har Ukraina, til tross for å stå uten en fullverdig marine, og med svært begrenset kapasitet i lufta, klart å skade eller ødelegge 16 fartøyer i den russiske flåten så langt i krigen, ifølge det nederlandske nettstedet Oryx, som samler opplysninger om kaper i Ukraina fra bilder og andre åpne kilder.

- Den eneste måten vi kan komme oss ut av denne situasjonen på, er å ødelegge Svartehavsflåten, ødelegge deres muligheter til å jakte herredømme over Svartehavet og gjenopprette navigasjonsfrihet, sier Ukrainas tidligere forsvarsminister, Andriy Zagorodnyuk, som nå er rådgiver i sitt tidligere departement.

- Det eneste vi kan gjøre er å ødelegge Svartehavsflåten og si at hvert eneste skip i området vil følge etter. Det er ingen annen mulighet og vi må forfølge det fram til det er gjort.

- Skåret opp som salami

De siste ukene har Ukraina gjennomført en rekke angrep med droner og raketter i området. Forrige uke traff de et russisk landingsfartøy og en ubåt som kan bære krysserraketter, ved Sevastopol.

Ifølge Newsweek skal nylige angrep også ha ødelagt viktige tørrdokker i Sevastopol - anlegg som benyttes til blant annet reparasjoner.

Oleksij Danilov i Ukrainas nasjonale sikkerhetsråd har tidligere uttalt at det nå er to valg for Russlands svartehavsflåte: Å frivillig eller tvunget gi opp.

Dersom Russland går for det sistnevnte vil de «bli skåret opp som salami», sa han, ifølge Reuters.

Volodymyr Zelenskyjs rådgiver Mykhajlo Podoljak sier Krim «definitivt vil bli demilitarisert og frigjort». Ledelsen i Kreml tviholder imidlertid på at de aldri vil gi opp halvøya.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer