KLARE TIL KAMP: Ukrainske elitestyrker startet i morgentimene idag slaget om Sloviansk. Her har de tatt et pro-russisk sjekkpunkt ved landsbyen Andreevka utenfor Slovjansk. AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV Scannpix
KLARE TIL KAMP: Ukrainske elitestyrker startet i morgentimene idag slaget om Sloviansk. Her har de tatt et pro-russisk sjekkpunkt ved landsbyen Andreevka utenfor Slovjansk. AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV ScannpixVis mer

Putin med advarsel til Ukraina om militæraksjon

Blir tett briefet om dramaet. Advarslen er en trussel om militæraksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ukrainske sikkerhetsstyrker gikk i morgentimene idag til angrep på pro-russisk milits som har tatt kontrollen over flere bygninger i byen Slovjansk i Donetsk i Øst-Ukraina. Innenriksminister Arsen Avakov sier at en større sikkerhetsoperasjon har startet.

Ugyldig avtale? Det fikk Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov til å si at den siste rest av troverdighet for avtalen fra Geneve 17. april, mellom Ukraina Russland, USA og EU, er borte. Avtalen var ment å stabilisere forholdene i Ukraina. Men nå, etter at den ukrainske militæroperasjonen startet i morgentimene, har avtalen ifølge Russland mistet sin troverdighet, og kanskje også sin gyldighet.

Bak Peskovs formulering ligger det er trussel om en russisk militæraksjon i de to østlige fylkene i Ukraina, Donetsk og Luhansk. Russland har store troppeansamlinger ved grensa til de østlige fylkene i Ukraina, og Putin har sagt at Russland kan reagere hvis russiske eller russisk-talendes interesser i Ukraina er truet. Amerikansk etterretning sier at de russiske styrkene ved grensa er klare til å aksjonere på kort varsel.

- Et virkelig slag Pro-russiske opprørere sier at to helikoptre er skutt ned, og at en pilot er død, og en tatt til fange. Ukrainske myndigheter bekrefter at en pilot er død.

Ni pro-russiske sjekkpunkter skal være tatt, sier den ukrainske innenriksministeren Arsen Avakov, ifølge BBC. De pro-russiske opprørerne sier på sin side at de har tatt til fange en helikopterpilot.

Reuters fotograf på stedet meldte tidlig i morges om skyting og at et ukrainsk helikopter skal ha åpnet ild i utkanten av byen.

Det skal ifølge flere rapporter foregå heftige kamper i Slovjansk nå. Avakov kaller det som nå foregår en «aktiv fase» i kampen mot de pro-russiske opprørerne. Elitestyrker fra Nasjonalgarden skal være med i kampene, etter at soldater fra hæren tidligere har vist seg lite villige til å slåss.

- Et virkelig slag med profesjonelle soldater, foregår nå, sier Avakov.

Støtter offensiven Russland ber Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE, om hjelp til å stanse den ukrainske militæraksjonen. De pro-russiske opprørerne i Slovjansk har tatt sju observatører fra OSSE som gisler. Det er den russiske OSSE ambassadøren Andrej Kelin som sier dette til nyhetsbyrået AFP:

- Vi har vært i kontakt med ledelsen i OSSE når det gjelder offensiven, og krevd at de tar skritt for å stanse denne hevnaksjonen, sier han.

Favoritten til å vinne det ukrainske presidentvalget 25. mai, Petro Poroshenko, sier at han støtter den militæroperasjonen som nå er igang.

- Jeg håper virkelig at vår blokkade av Slovjansk vil være effektiv, sier Poroshenko, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.