PÅFALLENDE UTTALELSER: - Vi har redusert våre atomvåpenlagre til et minimalt nivå, og dermed gjort et betydelig bidrag til en omfattende og fullstendig nedrustning, sier Putin ifølge propagandaorganet Russia Beyond the Headlines. Samtidig for Russland kritikk av FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Foto: Alexei Druzhinin/RIA Novosti/AP
PÅFALLENDE UTTALELSER: - Vi har redusert våre atomvåpenlagre til et minimalt nivå, og dermed gjort et betydelig bidrag til en omfattende og fullstendig nedrustning, sier Putin ifølge propagandaorganet Russia Beyond the Headlines. Samtidig for Russland kritikk av FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Foto: Alexei Druzhinin/RIA Novosti/APVis mer

Putin med nye, «manipulerende» atomuttalelser

- Enten spiller han et spill, eller så klarer han ikke bestemme seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forholdet mellom Russland og Vesten er iskaldt, og omverdenen ser med bekymring på Putins aggressive utenrikspolitikk. En viktig del av denne bekymringa er knyttet til Russlands atomvåpen, og Putins trusler om å bruke disse våpnene.

Derfor var det flere som hevet øyenbrynene til Putins siste uttalelser i det statlige progapandaorganet Russia Beyond the Headlines.

- Russland har konsekvent oppfylt alle punktene i Ikke-spredningsavtalen (NPT). Vi har redusert våre atomvåpenlagre til et minimalt nivå, og dermed gjort et betydelig bidrag til en omfattende og fullstendig nedrustning, sier Putin ifølge nettstedet.

Selv om Putin overholder Ikke-spredningsavtalen, står uttalelsen i kontrast til hans trusler om bruk av atomvåpen og konkrete uttalelser i etterkant av annekteringen av Krimhalvøya.

På spørsmål om de russiske militære satte atomvåpnene i alarmberedskap, svarte Putin slik:

- Vi var klare til det. Vi var forberedt på den verst tenkelige utviklingen.

- Et slags spill Samtidig som Putin kom med sin uttalelse om Russlands innsats overfor ikke-spredningsavtalen, kritiserte FNs generalsekretær indirekte Russland under et nedrustningsseminar.

- Arbeidet for global nedrustning har stoppet opp, og trenden mot «nuclear zero» reverseres, uttalte Ban Ki-moon på møtet.

- Ban Ki-moon sikter definitivt til Russland i den kommentaren, sier Russland-ekspert ved NUPI, Jakub M. Godzimirski, til Dagbladet.

1. oktober 2014 hadde Russland 1.643 utplasserte atomstridshoder. Det er 243 flere enn ett år tidligere, og de fleste av disse er utplassert på nye ubåter i Barentshavet, meldte det norske nyhetsnettstedet BarentsObser.com i 2014.

Godzimirski påpeker det paradoksale i Putins ferske uttalelser:

- Putin har sagt at han hadde fingeren på atomknappen under Krim-krisen. Nå prøver han å roe gemyttene. Enten er dette et slags spill, eller så klarer han ikke helt bestemme seg for hva han vil.

- Putin er maniupulerende - Hva sier dette om Putins verdensforståelse?

- Det forteller at han er manipulerende. For Russland er atomvåpen en ekstra sikkerhetsforsikring. Det er opplagt at kjernefysiske våpen spiller en viktig propagandarolle i russisk krigføring, sier Godzimirski.

1. oktober 2014 hadde Russland 1.643 utplasserte atomstridshoder. Det er 243 flere enn ett år tidligere, og de fleste av disse er utplassert på nye ubåter i Barentshavet, meldte det norske nyhetsnettstedet BarentsObser.com i 2014.

Han understreker at Russland riktignok har inngått avtaler om nedrusting, samtidig som Russland anklages for å ikke leve opp til avtalen.

- En ting er hva Russland sier, en annen ting er hva de faktisk gjør. Og der ligger problemet, sier Godzimirski.