Krigen i Ukraina:

Putin med nytt grep

Plutselig har Russland-president Vladimir Putin begynt å erkjenne utfordringer knyttet til krigen i Ukraina, samt bedt beslutningstakere om å lytte til kritiske røster.

NYTT GREP: Plutselig har Putin begynt å erkjenne utfordringer og oppfordre til å lytte til kritiske røster. Dette for å få kontroll på de kritiske røstene i Russland. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB
NYTT GREP: Plutselig har Putin begynt å erkjenne utfordringer og oppfordre til å lytte til kritiske røster. Dette for å få kontroll på de kritiske røstene i Russland. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB Vis mer
Publisert

Russland-president Vladimir Putin tar ikke selvkritikk, slår Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski fast overfor Dagbladet. Likevel har Putin de siste dagene erkjent at situasjonen i russiskokkuperte områder i Ukraina er ekstremt vanskelig, at mobiliseringen medførte utfordringer og at Russland har mangel på droner og annet utstyr.

- Jeg tolker det som at Putin forsøker å distansere seg fra alle problemer. Det er i tråd med russisk tradisjon at den som sitter på toppen i Russland sier fra seg ansvaret og legger skylda på andre. Dette til tross for at de fleste mener at det er Putin selv som tar beslutningene, sier Godzimirski, som formelt er forsker ved NUPI.

- Mange ganger har Putin sagt at Russland bare kan ødelegges av krefter som kommer innenfra, og at det er umulig for krefter utenfra å ødelegge Russland. Putin frykter aller mest muligheten for opprør på hjemmebane, noe som for eksempel kan forårsakes når flere blir berørt av krigen.

STÅENDE APPLAUS: Onsdag 21. desember talte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til den amerikanske kongressen under hans besøk i Washington, D.C. VIdeo: AP. Reporter: Magnus Paus Vis mer

Vil lytte til kritikk

Den USA-baserte tankesmia Institute for the Study of War (ISW) vurderer imidlertid at Putin i vesentlig grad har intensivert forsøkene på å imøtekomme kritiske krigshissere de siste dagene. Blant annet peker ISW på erkjennelsene Putin har kommet med de siste dagene, i tillegg til at han ba forsvarsminister Sergej Sjojgu om å være oppmerksom på kritikk og lytte til dem som ikke tier om Russlands utfordringer.

Videre vurderer tankesmia at det er sannsynlig at Putin vil forsøke å forhindre ytterligere kritikk i Russland, men at Russlands manglende evne til å oppnå sine mål på slagmarken gjør ham sårbar. ISW legger imidlertid til at Putins forsøk på å dempe kritikerne demonstrerer at han anerkjenner deres innflytelse på den russiske befolkningen.

- Nå har invasjonen allerede vart i 300 dager og det går ikke som planlagt. Russland har blitt påført store materielle og menneskelige tap. Som følge av dette må Putin gi noen skylda for dette, samt at han må si til befolkningen at deres kritikk vil bli hørt av dem som fatter beslutningene, sier Godzimirski.

- I hvilken grad har Putin evne til å ta selvkritikk?

- Putin tar ikke selvkritikk. Han kritiserer dem som er under ham og beordrer dem som er på slagmarken og hjemme i Russland til å yte mer. Samtidig er Putin klar over at russere ikke blir særlig glade når de får tilsendt sine ektemenn, brødre og sønner i likposer.

OVERLEGEN: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen mener Ukrainas president Volodymyr Zelenksyj har vært overlegen Vladimir Putin på særlig ett område. Vis mer

Etterretning

Onsdag publiserte danske Forsvaret Efterretningstjeneste en rapport hvor de slår fast at det er Putin alene som treffer avgjørende beslutninger om Russlands utenriks- og sikkerhetspolitikk.

Videre skriver de at Putin er omgitt av en snever krets av beslutningstakere og rådgivere som bekrefter og forsterker hans oppfatning av virkeligheten. De mener også at krigen i Ukraina sannsynligvis har forsterket disse tendensene.

Samtidig konkluderer FE med at de toppstyrte politiske beslutningsprosessene sannsynligvis begrenser den militære ledelsens handlefrihet og muligheter til å fatte militære beslutninger, noe de vurderer at ytterligere svekker Russlands militære muligheter.

KRIGEN I UKRAINA: Flere medier melder at Russlands president Vladimir Putin kommer med en «oppsiktsvekkende» og «sjelden» innrømmelse. Video: AP. Reporter: Magnus Paus Vis mer

Putins etterfølger

I rapporten står det også skrevet at Putin sannsynligvis vil forbli ved makten på kort til mellomlang sikt, men at det er sannsynlig at krigen vil medføre voksende skepsis og motstand mot Russlands politiske ledelse i deler av befolkningen.

«Makteliten står fortsatt samlet om Putin og støtter aktivt krigen i Ukraina. Selv om det er mindre sannsynlig, kan krigens belastning på de væpnede styrkene og sivilsamfunnet medføre uro i makteliten og begynnende sprekker i elitens samhold», skriver de og fortsetter:

«Dersom ustabilitet i Russlands ledelse skulle medføre at Russland får en ny leder, er det usannsynlig at det vil føre til en vesentlig endring i landets politiske kurs. Putins etterfølger vil med stor sannsynlighet komme fra kretsen med representanter for sikkerhetstjenestene, etterretningstjenestene og det øvrige maktapparatet».

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer