Putin med stikk til USA og Ukraina

Onsdag bekreftet USA at de vil forsyne Ukraina med det avanserte luftvernsystemet Patriot. - Gammeldags, kontrer Putin.

SKAL TRENE: Putin skal tilbringe jula til å trene, sier han på en pressekonferanse torsdag. Foto: Valeriy Sharifulin / Sputnik, Kreml via AP / NTB
SKAL TRENE: Putin skal tilbringe jula til å trene, sier han på en pressekonferanse torsdag. Foto: Valeriy Sharifulin / Sputnik, Kreml via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besøkte onsdag Washington D.C. – den første kjente gangen han forlater Ukraina i krigen.

I den forbindelse kunngjorde USA at de vil gi det krigsrammede landet en ny militær hjelpepakke.

Prislapp: 1,85 milliarder dollar.

Den inneholder blant annet det avanserte luftvernsystemet Patriot, som Ukraina nå snart kan bruke til å skyte ned russiske raketter.

- Patriot-systemet vil styrke Ukrainas luftforsvar betraktelig. Dette er et viktig steg for å sikre luftrommet vår, takket Zelenskyj.

- Finnes alltid en motgift

Torsdag reagerer Russlands president Vladimir Putin på Ukrainas «julepakke».

- USAs Patriot-system er gammeldags, det fungerer ikke som vårt S-300-system, sier han på en pressekonferanse, og legger til:

- Men vi tar det til etterretning og det finnes alltid en motgift.

UT MOT BESØK: Kreml sier det er bevis for at USA kjemper en proxy-krig i Ukraina mot Russland etter at president Zelenskyj ble invitert til Det hvite hus. Foto: Valeriy Sharifulin / AFP
UT MOT BESØK: Kreml sier det er bevis for at USA kjemper en proxy-krig i Ukraina mot Russland etter at president Zelenskyj ble invitert til Det hvite hus. Foto: Valeriy Sharifulin / AFP Vis mer

- Vil ende krigen

Putin sier videre at han ønsker å ende krigen.

- Målet vårt er ikke å bidra til at den militære konflikten fortsetter, men tvert imot avslutte denne krigen. Vi streber med å få dette til og vil fortsette med det, selvfølgelig, hevder han.

Han påpeker at alle konflikter ender med diplomatiske forhandlinger, og at «desto fortere våre motparter forstår dette, desto bedre».

For få dager siden gikk imidlertid USAs CIA-sjef Bill Burns ut og sa at de ikke ser tegn til at Putin er villig til å forhandle.

- Det er ingenting som er redusert i tempoet til Putins stadig mer brutale angrep mot ukrainske sivile og på ukrainsk, sivil infrastruktur, sa han.

Til slutt forteller Putin om sine planer de kommende dagene.

- Jeg vil tilbringe jula med personer som står meg nært, høre på statsministerens nyttårstale, trene og holde meg i form. Holde meg produktiv, sier han til russisk presse.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer