HAR LÆRT: Kim Jong-un har den siste tiden gledet seg stort over Nord-Koreas militære framgang, og vil for alt i verden unngå å ende opp som Saddam Hussein. Foto: NTB scanpix
HAR LÆRT: Kim Jong-un har den siste tiden gledet seg stort over Nord-Koreas militære framgang, og vil for alt i verden unngå å ende opp som Saddam Hussein. Foto: NTB scanpixVis mer

Putin mener Nord-Korea har lært av Saddams Husseins skjebne:
- Landet ble ødelagt og han ble hengt

Samtidig advarer Nord-Korea: - Vi vil sende flere gavepakker til USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russlands president Vladimir Putin holdt tirsdag pressekonferanse i Kina. Der advarte han mot en «potensiell global katastrofe» som følge av Nord-Koreas atomtester.

Nord-Korea gjennomførte sin sjette atomprøvesprengning i helga.

Putin advarte også mot militærhysteri, og at det kun er diplomatiet som kan løse krisen.

- Alle i Nord-Korea vet det

For Kim Jong-un har regnet seg fram til at hans regime er avhengig av å utvikle atomvåpen for å overleve. Kim så hvordan vestlig intervensjon fikk avsatt Saddam Hussein, og han ønsker ikke å lide samme skjebne selv.

- Saddam Hussein nektet for at han produserte masseødeleggelsesvåpen, men selv da ble han knust og familiemedlemmer drept. Landet ble ødelagt og Saddam Hussein ble hengt. Alle vet det og alle i Nord-Korea vet det, sa Putin, ifølge CNN.

Saddam Hussein, som tidligere var Iraks president, ble pågrepet i 2003 og satt i fengsel i tre år før Hussein ble henrettet i sin hjemby Tikrit 30. desember 2006.

Det skjedde etter en omstridt invasjon, der stridens kjerne var hvorvidt Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen eller ikke.

SIRENER: Millioner av japanere nord i landet våknet i dag opp til lyden av sirener og meldinger om at de måtte søke ly, da et nordkoreansk missil passerte i lufta over dem. Video: CNN / Joemark Narsico / Korean Central Television Vis mer

Men når det gjelder Nord-Korea, så er det få som tviler på at de ønsker å ha masseødeleggelsesvåpen som kan nå USA. De hevder selv at de har utviklet en hydrogenbombe som kan bæres av landets interkontinentale missiler.

- Et slikt våpen kan utslette hele New York City fullstendig. Ingen ville overlevd, sier den anerkjente Korea-eksperten Andrej Larkov ved Kookmin-universitetet i Seoul, til Al Jazeera.

- Gaver til USA

Samtidig som Putin advarer mot både militærhysteri og nye sanksjoner, rasler også Nord-Korea ytterligere med sablene.

- De siste selvforsvarstiltakene til mitt land, Nord-Korea, var en gavepakke adressert til ingen andre enn USA, sier Han Tae Song, Nord-Koreas FN-ambassadør, ifølge Reuters.

- USA vil fortsette å få gavepakker så lenge de støtter seg på hensynsløse provokasjoner og nytteløse forsøk på å sette press på Nord-Korea.

Også i sommer, etter test av et interkontinentalt ballistisk missil, snakket Nord-Korea om «gaver». Da ble det sagt at Kim skal ha oppfordret sin vitenskapsmenn til å «ofte sende store og små pakker til amerikanerne».

Den siste store «pakken» var altså prøvesprengningen, og den neste «gaven» kan være en ny oppskytning av et interkontinentalt ballistisk missil.

Sør-Korea mener i alle fall at Nord-Korea allerede planlegger ny oppskytning.

Sør-Koreas svar

Natt til tirsdag igangsatte Sør-Korea en storstilt øvelse med klar advarsel til naboen i nord.

- Hvis fienden provoserer over vann eller under vann, vil vi slå tilbake umiddelbart og begrave dem til sjøs, sa Choi Young-chan, sjefen for en angrepsstyrker i marinen.

Mandag avfyrte Sør-Korea flere ballistiske missiler i Kinahavet som svar på atomprøvesprengningen.

Avstanden til målene var den samme til der Nord-Korea tester sine atomvåpen, og målet med øvelsen skal ha vært å simulere et angrep på Nord-Koreas atomanlegg.

USA har anklaget Nord-Korea for å «trygle om krig» og har advart Kim om at enhver trussel mot dem eller deres allierte vil bli møtt med en «massiv militær respons».