RUSSLANDS STERKE MANN:  Vladimir Putin vil danne en ny frontorganisasjon for å mobilisere patriotiske velgere. AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI
RUSSLANDS STERKE MANN: Vladimir Putin vil danne en ny frontorganisasjon for å mobilisere patriotiske velgere. AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTIVis mer

Putin mobiliserer med forsvar og patriotisme

Russlands sterke mann, Vladimir Putin, vil lage en ny frontorganisasjon for å mobilisere velgere foran presidentvalget 4. mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den profilerte nasjonalisten, og den tidligere ambassadøren til NATO, Dmitrij Rogozin, som sier dette til TV-stasjonen Russia Today.

Støtter alt i uniform
Rogozin sier at den nye organisasjonen vil mobilisere støtte til hæren, marinen og det militær-industrielle kompleks. Den vil ha sitt stiftelsesmøte om i slutten av februar, bare dager før presidentvalget, der Putin er favoritt til å vinne.
- Han (Putin) har helt rett når det gjelder russerne som garantister for russisk land, sier Rogozin. Rogozin har en lang historie med å være prøveballong for utspill som i Vesten ofte blir oppfattet som aggressive trekk ved russisk utenrikspolitikk. Rogozin ble i fjor høst viseutenriksminister med ansvar for forsvarssaker.
Det er en i artikkel som statsminister Putin skrev på sin hjemmeside mandag Putin sier at han vil slå ned på det han kalte «respektløse» interne emigranter. Men samtidig advarte han mot den økende nasjonalismen, etter flere voldelige sammenstøt mellom etniske russere og folk fra Kaukasus i sør, og en rekke rasistisk motiverte drap.
- Forsøk på å fremme ideen om byggingen av en mono-etnisk nasjonal russisk stat, står i motstrid til vår tusenårige historie, skrev Putin. Men samtidig slår statsministeren til mot ikke-etniske russere, og lover å slå ned på folk som ikke respekterer russiske skikker.
- Jeg vil slå ned på aggressive, provoserende og respektløse interne emigranter som ikke respekterer skikkene til det russiske folket, skrev han.
- Slik adferd bør møtes med lovlige, men tøffe svar, skrev Putin.
Når Putin snakker om interne emigranter så henviser han til for eksempel russiske statsborgere fra Kaukasus, som ofte er muslimer.

Erstatter Nashi
Den nye organisasjonen Rogozin sier at Putin vil lage er en frontorganisasjon rundt regjeringen som har til oppgave å mobilisere patriotiske velgere.
Den første frontorganisasjonen Putin skapte var Nashi - Våre. Den ble etablert etter den oransje revolusjonen i Ukraina i 2004, og er en ungdomsorganisasjon for Putin-regimets kamp-saker. Nashi er en frontorganisasjon som har ødelagt opposisjonens møter, og har blitt brukt til å trakassere blant annet den britiske og den estiske ambassadøren i Moskva, i perioder når Kreml har vært i konflokt med disse landene. Nashi har vært Putin-regimets gateaktivister og har blitt kalt blant annet «Putin-Jugend».
Men da den russiske middelklassen reiste seg og demonstrerte mot det påståtte valgfusket ved parlamentsgalget i desember i fjor, var Nashi ubrukelig. Den ble i hvert fall ikke brukt til å konfrontere de Putin-kritiske demonstrantene. Nashi har ligget lavt det siste året, og det har vært spekulert i om organisasjonen har vært i ferd med å bli lagt ned.