Putin-motstander dømt til fem år i fengsel

Den russiske regimekritikeren og bloggeren Aleksej Navalnij ble idag dømt til fem års fengsel for bedrageri. Navalny sier at saken er konstruert og politisk motivert.

DØMT : Alexei Navalnij i rettssalen i Kirov idag. (AP Photo/Dmitry Lovetsky) Scanpix
DØMT : Alexei Navalnij i rettssalen i Kirov idag. (AP Photo/Dmitry Lovetsky) ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIROV: Navalnij og hans støttespillere sier at hele prosessen er politisk motivert for å få ham ryddet av veien.

- Gjør noe
Dommen betyr trolig at Navalnij ikke kan stille som kandidat til borgermestervalget i Moskva i september. Hvis han hadde kunnet stille ville oppslutningen om ham være et interessant mål for populariteten til regimet til president Vladimir Putin.

Under hele domsopplesningen twitret Navalny til sine tilhengere. I sekundene før han ble lagt i jern og ført bort, sendte Navalny, som har gjort sosiale medier til sin kamparena, sin foreløpig siste tweet:

- Ikke bare sitt rolig. Gjør noe.
Ordfører i Moskva? Dommer Sergej Blinov sa at han fant Navalnij skyldig i å ha medvirket til å underslå rundt 3 millioner kroner i forbindelse med en handel med tømmer mens han jobbet som ubetalt rådgiver for de regionale myndighetene.

Aktoratet har lagt ned påstand om seks år i arbeidsleir.

Bare dagen før godkjente myndighetene i Moskva at Navalnij kan stille som kandidat ved valget til borgermester i byen i september.

Men dersom dommen blir rettskraftig innen valget, vil han ikke kunne stille. En ankeprosess kan imidlertid vare mye lenger enn det. Blir han dømt til seks år, vil han være ute av det offentlige rom til over neste presidentvalg i 2018.

Tvitret kommentarer Den 37 år gamle Navalnij så litt forvirret ut da dommeren leste opp kjennelsen. Deretter sendte han sin kone et kort smil og tvitret sine kommentarer mens han sto foran dommeren i en rettssal full av journalister.

Navalnij ble kjent over hele verden da han sto fram som en av lederne for de store protestene mot Putin i desember 2011.

På forhånd spådde han at han ville bli dømt i en absurd rettssak, og gjorde det klart at han mener Putin selv står bak.

Den russiske opposisjonen mener rettssaken er ledd i et mer omfattende anslag mot aktivistene som strømmet ut i gatene for å protestere mot at Putin igjen ble president.

Mange av aktivistene har sittet mange måneder i fengsel i påvente av lange dommer for å ha stått bak uro under demonstrasjonene.

Naturlig leder Med sin karisma og folkelige retorikk seilte Navalnij opp som en naturlig leder for protestene.

Det var han som fant på kallenavnet Partiet for kjeltringer og tyver om Putins Forente Russland-parti, og han har sagt at han gjerne stiller opp mot Putin ved neste presidentvalg.

På typisk uredd vis offentliggjorde Navalnij bare for noen dager siden en detaljert rapport der han beskylder en av Putins nærmeste allierte, sjefen for den russiske jernbanen, Vladimir Jakunin, for å ha en enorm formue som ikke er oppgitt til skattemyndighetene.

Navalnij er først og fremst den unge, datakyndige, urbane og desillusjonerte generasjonens favorittpolitiker, men han er også blitt kritisert for å mangle visjoner og for å ha nasjonalistiske tendenser.

Dagbladet/NTB