Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Putin og arabiske sjeiker kan gi norsk oljeopptur, men fortsatt lang vei til friskmelding

I bakgrunnen sitter Iran med nøkkelen.

KAN AVGJØRE: Dersom Russland og Saudi-Arabia velger å fryse oljeproduksjonen på nivået de lå på i januar, vil det sammen med den reduserte produksjonen av skiferolje i USA føre til at oljelagrene reduseres. Og med mindre lagre, øker oljeprisene. Her er Vladimir Putin sammen med den saudiarabiske kongen Salman bin Abdulaziz Al Saud i Tyrkia i fjor. Foto: NTB Scanpix
KAN AVGJØRE: Dersom Russland og Saudi-Arabia velger å fryse oljeproduksjonen på nivået de lå på i januar, vil det sammen med den reduserte produksjonen av skiferolje i USA føre til at oljelagrene reduseres. Og med mindre lagre, øker oljeprisene. Her er Vladimir Putin sammen med den saudiarabiske kongen Salman bin Abdulaziz Al Saud i Tyrkia i fjor. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Prisen på nordsjøolje nærmet seg 45 dollar fatet tirsdag, noe som utgjorde årsbeste og en ukentlig oppgang på rundt 15 prosent. 

Prisen falt riktignok til rundt 44 dollar onsdag morgen, men dette er fortsatt dramatisk høyere enn rekordlave 27 dollar fatet i midten av januar. Ved utgangen av mars hadde oljeprisen falt omkring 65 prosent siden sommeren 2014.

Det har lenge sett dramatisk ut for den norske oljeindustrien, og siden 2014 har rundt 35 000 stillinger forsvunnet fra bransjen. I starten av mai anslo bransjen selv at 50.000 årsverk vil forsvinne de neste par årene.

Hjelp fra Russland og USA Nå ser det altså ørlite lysere ut, men spørsmålet er hvorfor? Oljeanalytiker i Nordea Markets, Thina M. Saltvedt, trekker fram to hovedårsaker:

• Nedgang i amerikansk produksjon av skiferolje.

- Produksjonen avtar raskere enn tidligere, mer olje går ut av markedet, og lagrene vil etterhvert avta. Det er nødvendig for å få balanse i markedet, og noe vi har ventet lenge på, sier Saltvedt til Dagbladet.

• Rykter om produksjonsfrys.

- I forbindelse med et møte i Doha på søndag verserer det nå rykter om at Saudi-Arabia og Russland kommer til å fryse oljeproduksjonen, og det har skapt økende optimisme i markedet, sier Saltvedt.

Tilbud og etterspørsel Det var nyhetsbyrået Interfax som tirsdag meldte at de to landene er blitt enige om å fryse produksjonen på dagens nivå, til tross for at Iran har sagt nei. Byrået siterer en diplomatkilde i Qatars hovedstad Doha.

GRUNN TIL HÅP: Ifølge oljenanlytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets er det for tidlig å sprette champagnen, men hun sier oljebransjen vil se lys i enden av tunellen i løpet av 2016. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GRUNN TIL HÅP: Ifølge oljenanlytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets er det for tidlig å sprette champagnen, men hun sier oljebransjen vil se lys i enden av tunellen i løpet av 2016. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Årsaken til at frys i oljeproduksjon skaper optimisme, henger sammen med bakgrunnen for faktorene som i utgangspunktet skapte det store fallet i oljepris.

En av hovedårsakene var nemlig store overskuddslagre.

Lavere investeringer Fra midten av 1980-tallet og fram til tidlig 2000-tallet var det store overskuddslagre av råolje, spesielt i Saudi-Arabia.

Dette første igjen til en lang periode med stabilt lave priser. Disse overskuddslagrene forsvant etterhvert på grunn av lavere investeringer i nye oljefelt, og økende etterspørsel fra spesielt Kina.

Den økende etterspørselen førte da til en kraftig prisvekst, med gjennomsnittpriser på over 100 dollar fatet fra 2011 til 2013.

Med den kraftige prisveksten økte også investeringsviljen blant oljeselskapene, noe som førte til økt produksjon og stadig større overskuddslagre av råolje.

Og i stedet for å kutte i produksjonen for å balansere markedet, endret Saudi Arabia strategi og startet en priskrig ved å øke produksjonen til rekordnivåer. Samtidig økte produksjonen fra Irak med mer enn 1 million fat per dag i år.

Dramatisk fall Resultatet ble en overproduksjon på mellom 1 og 1.5 millioner fat per dag.

Og med høyere tilbud enn etterspørsel, så falt også prisene. Dramatisk.

I desember var det over 3 milliarder fat olje på lager rundt om i verden, spesielt i USA og Kina.

Dersom Russland og Saudi-Arabia velger å fryse oljeproduksjonen på nivået de lå på i januar, vil det sammen med den reduserte produksjonen av skiferolje i USA føre til at lagrene reduseres. Og med mindre lagre, øker prisene.

Irans nøkkelrolle Men ifølge Saltvedt er det for tidlig å sprette champagnen.

- Dersom Russland og Saudi-Arabia fryser produksjonen, så hjelper det. Men for at det virkelig skal monne, så må enten Iran bli med, eller så må det ikke bare fryses, men også kuttes i produksjonen.

Og det å få med Iran på en avtale, kan vise seg vanskelig.

Etter at sanksjonene ble hevet i januar har landet et ønske om å produsere så mye olje som mulig for å få landets økonomi på fote igjen. Da har de få intensiver for å bli med på en frys av produksjonen.

- Lys i enden av tunellen Selv om Saltvedt er nøktern, sier hun at det er grunn til å håpe på bedre tider også framover.

- Jeg tror vi har passert bunnen. Våre estimater tilsier en snittpris på 41 dollar fatet i hele 2016. For fjerde kvartal har vi estimert et snitt på 50 dollar fatet. Skulle Iran bestemme seg for å fryse på et tidligere nivå enn tidligere, så vil estimatet gå opp.

- Når kan norsk oljebransje friskmeldes?

- Det er en stund til. Jeg tror vi ser lys i enden av tunellen i løpet av 2016, men bransjen kommer til å slite til langt ut i 2017. Enten må bransjen selv kutte enda mer kostnader enn de har gjort til nå, eller så må prisen gå opp. Og oljeselskapene er avhengig av begge deler.

Hele Norges coronakart