Putin og arabiske sjeiker kan gi norsk oljeopptur, men fortsatt lang vei til friskmelding

I bakgrunnen sitter Iran med nøkkelen.

KAN AVGJØRE: Dersom Russland og Saudi-Arabia velger å fryse oljeproduksjonen på nivået de lå på i januar, vil det sammen med den reduserte produksjonen av skiferolje i USA føre til at oljelagrene reduseres. Og med mindre lagre, øker oljeprisene. Her er Vladimir Putin sammen med den saudiarabiske kongen Salman bin Abdulaziz Al Saud i Tyrkia i fjor. Foto: NTB Scanpix
KAN AVGJØRE: Dersom Russland og Saudi-Arabia velger å fryse oljeproduksjonen på nivået de lå på i januar, vil det sammen med den reduserte produksjonen av skiferolje i USA føre til at oljelagrene reduseres. Og med mindre lagre, øker oljeprisene. Her er Vladimir Putin sammen med den saudiarabiske kongen Salman bin Abdulaziz Al Saud i Tyrkia i fjor. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Prisen på nordsjøolje nærmet seg 45 dollar fatet tirsdag, noe som utgjorde årsbeste og en ukentlig oppgang på rundt 15 prosent. 

Prisen falt riktignok til rundt 44 dollar onsdag morgen, men dette er fortsatt dramatisk høyere enn rekordlave 27 dollar fatet i midten av januar. Ved utgangen av mars hadde oljeprisen falt omkring 65 prosent siden sommeren 2014.

Det har lenge sett dramatisk ut for den norske oljeindustrien, og siden 2014 har rundt 35 000 stillinger forsvunnet fra bransjen. I starten av mai anslo bransjen selv at 50.000 årsverk vil forsvinne de neste par årene.

Hjelp fra Russland og USA Nå ser det altså ørlite lysere ut, men spørsmålet er hvorfor? Oljeanalytiker i Nordea Markets, Thina M. Saltvedt, trekker fram to hovedårsaker:

• Nedgang i amerikansk produksjon av skiferolje.

- Produksjonen avtar raskere enn tidligere, mer olje går ut av markedet, og lagrene vil etterhvert avta. Det er nødvendig for å få balanse i markedet, og noe vi har ventet lenge på, sier Saltvedt til Dagbladet.

• Rykter om produksjonsfrys.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer