Putin og russiske aksjer kan bli vinnere fremover

Lavere renter og lettelser i sanksjonen kan gjøre russiske aksjer til vinnere det kommende året.

AKSJER: Kommer det lettelser i sanksjonen vil det bli bedre både for Russlands president, Vladimir Putin, og aksjemarkedet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AKSJER: Kommer det lettelser i sanksjonen vil det bli bedre både for Russlands president, Vladimir Putin, og aksjemarkedet. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Dovre-forvalter Stig Myrseth argumenterte i Finansavisen i går for at roligere forhold og utsikter til lettelser i sanksjonene er positivt for blant annet russiske aksjer.

Fallende inflasjon og renter er sammen med håp om sanksjonslettelser de viktigste argumentene for russiske aksjer nå, ifølge sjeføkonom i forvaltningsselskapet East Capital, Marcus Svedberg.

Utsikter til sterkere rubel, tilstanden i russiske selskaper og reformarbeidet bidrar også, mener han.

Russiske aksjer sank brutalt mot slutten av fjoråret, etter det kraftige fallet i oljeprisen og kollapsen i russiske rubler. MSCI Russia-indeksen var omtrent ved bunnen ved nyttår. Målt i rubler er indeksen opp 25 prosent i år. Målt i dollar er den opp over 9 prosent i år, skriver avisen.

Rentekutt? I dag er den russiske styringsrenten 11 prosent, men Svedberg venter et kraftig fall i inflasjon, og da kan det bli rom for rentekutt.

- Jeg tror inflasjonen lett vil falle fra 15 til 7 prosent. Om de lykkes i å få inflasjonen ned fra 7 prosent til 4 prosent, som er målet, er vanskeligere.

Han venter at det med fallet i inflasjonen også kommer rentekutt på flere hundre basispunkter. Og da kan det bli fart i aksjemarkedet.

I tillegg kan lettelser i sanksjonene være drivstoff for børsen.

Drives av forventninger Svedberg peker på at poenget ikke er at faktiske lettelser trenger være rett rundt hjørnet, men at forventningene vil endre seg.

- Når det finnes uro for mer eller sterkere sanksjoner, setter det press på finansmarkedene. Når diskusjonen går om det blir lettelser, er det positivt for markedene. Og nå er det ikke priset inn lettelser i sanksjonene.

«Det russiske finansmarkedet har en tendens til å prestere når stemningen skifter fra ille til ikke fullt så ille,» skriver Svedberg og hans kollega Jacob Grapenglosser i et notat.

- Det er en svært forskjellig historie fra panikkhistorien vi hadde på denne tiden i fjor, sier også BlackRock-forvalter Amer Bisat til Bloomberg.

Flere økonominyheter Salget er kraftig opp for disse boligene
- Distrikts-Norge er rentetaperen
Rekordår for EasyJet