Putin øker vodkaprisen, men spanderer suppe

Vladimir Putin spanderte i går suppe på innbyggerne i Groznyj. Samtidig øker han prisen på vodka med hele 32 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Putin, fungerende president, erklærte i går at Russland skal bruke to milliarder rubler (560 millioner kroner) på gjenoppbyggingen av Tsjetsjenia. Minimumsprisen på vodka økes med 32 prosent fra 25. februar. Økningen gjelder alt brennevin.

Det er de høye oljeprisene som til nå har finansiert krigen. Nå sper Putin på med ekstraskatt på vodka. En liter vodka vil heretter koste minst 16 kroner. Omsetningen av vodka er enorm.

Ifølge regjeringen drikker russerne i dag 2,1 milliarder liter vodka hvert år, det vil si 28 flasker på hver mann, kvinne og barn i Russland!

Prisøkningen representerer altså en betydelig ekstrautgift for den russiske menigmann. De har likevel bedre livskår enn tsjetsjenerne.

- Helsetjenesten, utdanning og kraft-industrien eksisterer ikke lenger i Tsjetsjenia, sa Putin i går, til Interfax.

Regjeringen gir i første omgang om lag 56 millioner kroner for å skaffe tilbake vann og elektrisitet. Den setter også av to millioner kroner til nødhjelp - det vil si til fordeling av nødhjelpen som russerne regner med å få fra utlandet.

I går gjennomførte russiske fly og helikoptere 200 angrep i Tsjetsjenia. Putin sa ingenting om hva felttoget vil koste i framtida.