Vladimir Putin

Putin om atomkrig: - Ingen vinnere

Russlands president kom mandag med en ny uttalelse om atomkrig. FNs generalsekretær mener trusselen om atomkrig er like reell nå som den var under den kalde krigen.

NY UTTALELSE: Vladimir Putin mener det ikke er noen vinnere i en atomkrig. Foto: NTB
NY UTTALELSE: Vladimir Putin mener det ikke er noen vinnere i en atomkrig. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ingen vinnere i en atomkrig, derfor burde det aldri startes, sier Vladimir Putin ifølge Reuters.

Den russiske presidenten har ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Ria Novost kommet med uttalelsen i forbindelse med en konferanse som avholdes i New York i august.

- Som en stat som er part i ikkespredningsavtalen, følger Russland konsekvent traktatens bokstav og ånd. Våre forpliktelser i henhold til bilaterale avtaler med USA om reduksjon og begrensning av relevante våpen, er også oppfylt, sier Putin ifølge nyhetsbyrået.

TRUER VESTEN: I en nylig sending på den russiske statseide TV-kanalen «Rossija 1» truet paneldeltakerne vesten med atomkrig. Video: Rossija 1 Vis mer

- Vi har vært heldige

Reuters skriver at uttalelsen er sendt i et brev til de som skal delta på en konferanse hvor ikkespredningsavtalen vil være et av temaene.

- Ikkespredningsavtalen er den viktigste internasjonale avtalen om atomvåpen. Avtalen har tre hovedmål: ikke-spredning, avvæpning, og fredelig bruk av atomteknologi, heter det på FN sine hjemmesider.

FNs generalsekretær António Guterres uttalte på åpningen av konferansen at trusselen om en atomkrig er like reell nå, som det den var under den kalde krigen.

- Vi har vært særdeles heldige til nå. Men hell er ingen strategi. Det beskytter heller ikke mot geopolitiske spenninger som kan koke over og resultere i atomkrig, sa Guterres da han mandag åpnet en konferanse der landene som har sluttet opp om ikkespredningsavtalen fra 1970, deltar.

MØTTES: 26. april møttes Vladimir Putin og FNs generalsekretær Antonio Guterres i Moskva. Foto: NTB
MØTTES: 26. april møttes Vladimir Putin og FNs generalsekretær Antonio Guterres i Moskva. Foto: NTB Vis mer

Bare én mulighet

Generalsekretæren mener det bare finnes én mulighet for at atomvåpen aldri vil bli brukt.

- Den eneste garantien for at atomvåpen aldri vil bli brukt, er at de elimineres, sa Guterres.

- Det fins nå nesten 13.000 atomvåpen i arsenal verden over. Samtidig øker risikoen for spredning, og mekanismene som skal hindre opptrapping svekkes, fortsatte han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer