Putin om Frode Berg: - Kan bare benåde en person som er dømt

Russlands president utelukker ikke at spionsiktede Frode Berg kan bli benådet - etter at han har fått sin dom.

ST. PETERSBURG: Statsminister Erna Solberg (H) møtte tirsdag Russlands president Vladimir Putin i et bilateralt møte i St. Petersburg. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
ST. PETERSBURG: Statsminister Erna Solberg (H) møtte tirsdag Russlands president Vladimir Putin i et bilateralt møte i St. Petersburg. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

ST. PETERSBURG/ OSLO (Dagbladet): Russlands president Vladimir Putin og statsminister Erna Solberg (H) deltok på Arktisk forum i St. Petersburg tirsdag. De to hadde deretter et bilateralt møte, og pressen fikk være til stede i starten av møtet.

- Vi er gode naboer og har mange felles utfordringer. Det er veldig hyggelig å være her på en konferanse midt i hjertet av en av Norges viktigste prioriteringer, Det arktiske hav. Jeg setter stor pris på invitasjonen og den gode velkomsten, sier Solberg.

Også Putin hyllet samarbeidet med Norge.

Så gikk temaet over til saken som mest sannsynlig opptar nordmenn flest: Spionsiktede Frode Berg. Solberg selv hadde holdt seg taus om Frode Berg-saken i forkant av møtet.

MØTTE PUTIN: Russlands president Vladimir Putin og statsminister Erna Solberg (H) deltok på Arktisk forum i St. Petersburg tirsdag. De to hadde deretter et bilateralt møte, og pressen fikk være til stede i starten av møtet. Der ble Frode Berg-saken et tema. Video: Jesper N. Finsveen / Dagbladet Vis mer

Utelukker ikke benådning

Om denne saken sier Putin at domstolen må avgjøre skyldspørsmålet.

- Er du klar for å benåde ham?, spurte norske medier.

- Man kan bare benåde en person som er dømt, svarte Putin.

Frode Bergs russiske advokat, Ilja Novikov, fortalte at Berg er svært spent på om møtet mellom Solberg og Putin ville kunne bidra til å forandre hans skjebne.

- I Frode Berg-saken mener jeg vårt aller viktigste ansvar er å ivareta Frode Bergs interesser. Det betyr at det også er begrenset hva vi kommenterer av saker rundt dette, sier Solberg til norsk presse etter møtet.

- Vi håper å finne en god løsning som kan gjøre situasjonen enklere for Frode Berg og familien hans fremover, legger hun til.

- VIL DU BENÅDE HAM?: Statsminister Erna Solberg og Russlands president Vladimir Putin møttes i St. Petersburg i dag, foran et blitzregn fra et frammøtt pressekorps. Frode Berg ble et tema. - Så lenge det ikke foreligger dom, kan jeg ikke foregripe. Jeg kan bare benåde en mann som er dømt, sier Putin. Video: Jesper N. Finsveen / Da... Vis mer

Nektet straffskyld

Tidligere i dag ble det kjent at aktor ber om 14 år fengsel for Berg. Dommen er ventet 16. april. Den tidligere grenseinspektøren ble pågrepet utenfor hotellet sitt i Moskva 5. desember 2017 med 3000 euro i kontanter på seg.

Han har erkjent at han hadde hatt kontakt med norsk etterretning og at han hadde overlevert penger i Moskva på adresser han hadde fått oppgitt av kontakter i Norge, men Berg hadde ingen formening om at dette var ledd i spionasje, ifølge hans norske forsvarer Brynjulf Risnes.

Berg har derfor nektet straffskyld for spionasjetiltalen etter paragraf 276 i den russiske straffeloven.