Putin overtar

Russlands statsminister Vladimir Putin tar over som president etter Boris Jeltsin fram til det nye presidentvalget i mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Jeg er militær. Ordren er gitt, og jeg vil oppfylle den.» Dette var Vladimir Putins kommentar da president Boris Jeltsin utnevnte ham til statsminister sommeren 2000. Nå erstatter Putin den sykdomsforfulgte presidenten.

Putin er populær blant folket i Russland. Fra å score nær null på meningsmålingene, er han nå med god margin blitt Russlands mest populære politiker. Men i den vestlige verden er ikke populariteten den samme. Putin har fått kraftig kritikk for de russiske styrkenes aksjoner i Tsjetsjenia.

Putin har hele tiden hevdet at Russland ikke er skyldig i tsjetsjenernes lidelser, men at de tsjetsjenske lederne må ta ansvaret.

Putin besøkte Norge under fredsmøtet i Oslo i oktober der blant andre USAs president Bill Clinton var tilstede. Den gang ble vestlige korrespondenter nektet å stille Putin spørsmål under pressekonferansen.

Vladimir Putin har en fortid fra den tidligere sovjetiske sikkerhetstjenesten KGB. Putin overtok som statsminister i august i år, og ble allerede da utnevnte Jeltsin han som sin egen arvtaker.