Putin på arabisk
frierferd

Russlands president Vladimir Putin besøker Saudi-Arabia onsdag. Med seg på lasset har han Ramzan Kadyrov.

«MAKTA»-CHIC: Fargetonene fra flyplassen i Riyad er duse anno 1970-tallet. Foto: Konstantin ZAVRAZHIN / POOL / AFP
«MAKTA»-CHIC: Fargetonene fra flyplassen i Riyad er duse anno 1970-tallet. Foto: Konstantin ZAVRAZHIN / POOL / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag kveld landet Putin i landets hovedstad Riyad.

Før dette hadde det russiske presidentflyet, eskortert av fire russiske jagerfly, besøkt De forente arabiske emirater.

Ifølge Reuters snakket Putin og kronprinsen i Saudi-Arabia, Mohammed bin Salman, om olje, situasjonen på Gazastripen og krigen i Ukraina.

- Neste møte mellom oss burde være i Moskva, sa Putin etter å ha møtt kronprinsen. Den russiske presidenten hyllet også de gode relasjonene mellom de to oljeproduserende landene.

Og nettopp en styrking av relasjoner med oljerike land i Midtøsten kan være noe av bakgrunnen for Putins frierferd, mener NUPI-forsker og Russland-ekspert Jakub Godzimirski.

ATOMKOFFERT: 8. april dukket Russlands president opp på begravelsen til en avdødd russisk politiker i Moskva - med seg hadde han en helt spesiell koffert. Video: SHOT / Telegram Vis mer

- Disse landene han en del felles interesser, samtidig er det mye som skjer i Midtøsten for tida - og Russland forsøker utnytte situasjonen til sin egen fordel, sier Godzimirski til Dagbladet.

Han peker blant annet på at Russland og andre energieksportører har en egeninteresse av at olje- og gasspriser ikke blir for lave.

I disse dager foregår også toppmøtet COP 28, som handler om verdens klimagassutslipp.

- Nå foregår det store forhandlinger om hvordan verden skal takle klimakrisen, det må de som produserer fossilt brensel forholde seg til, sier Godzimirski.

- USA har tatt stilling

Godzimirski peker også på at krigen i Gaza kan ha gitt Putin et mulighetsrom for å innynde seg hos flere land i regionen.

- USA har på mange måter tatt en klar stilling i krigen mellom Hamas og Israel. Samtidig blir også USA mindre avhengig av regionens olje- og gass. Da oppstår det et slags maktvakuum der andre med interesser kan prøve å innpasse seg, sier han og legger til:

- Det gjelder ikke bare Russland. Kina har også blitt mer aktive i Midtøsten.

- Mange av landene i regionen er skeptiske til Amerika på grunn av USAs stilling i krigen mellom Hamas og Israel.

MED: Ramzan Kadyrov i De forente arabiske emirater onsdag. Foto: Sputnik/Sergei Savostyanov/Pool via REUTERS
MED: Ramzan Kadyrov i De forente arabiske emirater onsdag. Foto: Sputnik/Sergei Savostyanov/Pool via REUTERS Vis mer

- Viktig

På bildene fra besøket til De forente arabiske emirater tidligere onsdag dukker et kjent fjes fra Kremls persongalleri opp.

Den tsjetsjenske lederen Ramzan Kadyrov utgjør en del av Putins entourage.

- Kadyrov er viktig for Putin fordi han har mange forbindelser i denne regionen. Han er muslim og fronter den muslimske identiteten i russisk sammenheng, sier Godzimirski.

EN TRAGEDIE: Russlands president Vladimir Putin kaller krigen i Ukraina for en tragedie. Video: AP. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Samtidig har både Putin og Kadyrov sammenfallende interesse av å fronte en mindre radikal tolkning av islam, legger han til.

På spørsmål om Putin kan vinne fram med sin frierferd er svaret til NUPI-forskeren todelt.

- Putin har penger og «good will» - og det er mange som vet at han ikke er ønsket i Vesten. Han kan oppnå en del, sier Godzimirski.

- Samtidig er det også mye han ikke kan oppnå. Også landene han besøker er opptatt av relasjonene til Vesten og balansen i det internasjonale spillet.